Μακρύς ο δρόμος για την επάνοδο στα προ κορωνοϊού επίπεδα
Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη βαθύτερη ιστορικά οικονομική κάμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, με ορισμένες χώρες της περιοχής να πλήττονται περισσότερο σε σχέση με άλλες από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η ανάκαμψη του κυρίαρχου τομέα των υπηρεσιών – ο οποίος είχε υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τον μεταποιητικό τομέα από τα περιοριστικά μέτρα – σχεδόν ανακόπηκε, υποδηλώνοντας ότι ο μακρύς δρόμος για την επάνοδο στα προ της πανδημίας επίπεδα θα έχει αναταράξεις.
Ύφεση 12,1% στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 12,1% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) καθώς οι καραντίνες οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και στην παραμονή στα σπίτια των πολιτών.
Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, προέβλεπαν ανάκαμψη 8,1% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά εκτιμούσαν ότι θα χρειασθούν δύο ή περισσότερα χρόνια για μία πλήρη ανάκαμψη.
Καθώς, όμως, αυξήθηκαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, κάποιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν ξανά και ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της εταιρείας IHS Markit, που αντανακλά την πορεία του τομέα των υπηρεσιών και του μεταποιητικού τομέα, έδειξε ότι η οικονομία συνεχίζει να έχει πρόβλημα.
Ο δείκτης υποχώρησε στις 51,9 μονάδες από 54,9 τον Ιούλιο, κοντά στο όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, αν και ήταν ελαφρά υψηλότερος σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση (51,6 μονάδες).
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,5 από τις 54,7 μονάδες.
«Η ανάκαμψη επιβραδύνεται ήδη λίγο και είναι πολύ ανομοιόμορφη μεταξύ των χωρών. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, είχαν σχετικά καλύτερη επίδοση και άλλες, όπως η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό και η Γαλλία, στέλνουν πιο ανησυχητικά μηνύματα», δήλωσε οικονομολόγος της Oxford Economics.
Αν και ο δείκτης PMI για τον γερμανικό τομέα υπηρεσιών μειώθηκε, παρέμεινε σχετικά υγιής. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε, επίσης, με τις νέες παραγγελίες να είναι στάσιμες.
Σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, ύψους 100 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού μέσα σε μία διετία, διοχετεύοντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις, επιδοτήσεις και περικοπές φόρων.
Εν τω μεταξύ, οι δείκτες PMI για τον ιταλικό και τον ισπανικό τομέα υπηρεσιών, που βασίζονται και οι δύο πολύ στον τουρισμό, υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έπληξαν την καλοκαιρινή σεζόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters