Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης καταδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο ότι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αρκετά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων αποτελεί έναν αντίθετο άνοιγμα στο βραχυπρόθεσμο outlook, σημείωσε. Η αβεβαιότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, επισήμανε. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση, αλλά το momentum έχει επιβραδυνθεί στον τομέα των υπηρεσιών.
Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση. Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει πλέον ύφεση 8% το 2020 έναντι πρόβλεψης για ύφεση 8,7% τον Ιούνιο.
Για το 2021 το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% αντί για 5,2% που προβλεπόταν προηγουμένως, ενώ το 2022 η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,2%. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020. Το 2021 θα αυξηθεί στο 1% σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν τον Ιούνιο. Για το 2022 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,3%. Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε για την ανατίμηση του ευρώ. Όπως τόνισε, η άνοδος του ευρώ ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές και πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. θα παρακολουθεί προσεκτικά την ισοτιμία.