Η σιωπή της προς απάντησή μας… θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά της γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ προς της δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος μίλησε για χρεοκοπία της Ελλάδας.
Οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ σχετικά με το κόστος της στήριξης της Ελλάδας κορυφώθηκαν όταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε πως, αν η στήριξη της χώρας δεν φέρει αποτέλεσμα, η ελεγχόμενη πτώχευση μπορεί να είναι καλύτερη για την Ελλάδα.
Ο ηγέτης του άλλου κόμματος του τρικομματικού συνασπισμού της Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, φάνηκε σήμερα να εξετάζει μια άλλη επιλογή: την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρέσλερ, λέγοντας πως η καγκελάριος περιμένει τα ευρήματα των ελεγκτών που επισκέφθηκαν την Αθήνα για λογαριασμό της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Ζάιμπερτ δήλωσε πως αυτή είναι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως η Μέρκελ και ο Ρέσλερ έχουν ενιαία άποψη.
Στο παρελθόν, η Μέρκελ είχε αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ή αποβολής της από την ευρωζώνη.
Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος ηγείται της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), δήλωσε σήμερα στο Μόναχο πως η πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας είναι “αρωγή σε πνεύμα αλληλεγγύης μαζί με αυστηρή αναδιάρθρωση”.
Στη συνέχεια ο Ζεεχόφερ πρόσθεσε: “Στο τέλος, πρέπει κάποιος να θέσει το ερώτημα: τι θα γίνει αν αυτό δεν λειτουργήσει;”
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν μια αποβολή της Ελλάδας αποτελεί επιλογή από νομικής πλευράς, ο Ζεεχόφερ δήλωσε: “Μιλάμε για πολιτική, όχι για νομικά ζητήματα”.
Διαβάστε επίσης: “Πιθανή η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας”