Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών
Είναι πιθανό και το 2022 να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Real FM, καθώς φαίνεται πως οι εκτιμήσεις για την ύφεση στην ΕΕ είναι τέτοιες που δεν οδηγούν το 2021 σε επιστροφή στα επίπεδα του 2019.
Κάποιοι από τους “θεσμούς” εκτιμούν ότι η επιστροφή στο 2019 θα γίνει προς το τέλος του 2022, είπε, εξηγώντας ότι προς το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται να συζητηθεί το τι θα γίνει δημοσιονομικά το 2022.
Έκανε σαφές όμως ότι η ευελιξία συνδέεται με την πανδημία, γι’ αυτό και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχαν πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα. Προσδιόρισε, ακόμη, τα ταμειακά διαθέσιμα σε 38,7 δισ. ευρώ.
Για το πακέτο των νέων μέτρων 6,8 δισ. ευρώ επεσήμανε πως έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους “θεσμούς” από την προηγούμενη εβδομάδα. Για την αναγκαιότητα συμφωνίας “θεσμών” είπε πως την Παρασκευή ολοκλήρωσαν οι “θεσμοί” το κείμενό τους για την 7η έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα, που είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Για το αν υπήρξε ανάλογη έγκριση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει κυβερνητικές πρωτοβουλίες και ενημερώνει τους “θεσμούς” ώστε να υπάρχει συμφωνία μαζί τους. Αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα έγκρισης επισημαίνοντας τις διαφωνίες που στο παρελθόν υπήρχαν για τις 120 δόσεις, για την παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, καθώς και για άλλες πρωτοβουλίες.
Για τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά, είναι περίπου 14 δισ. ευρώ, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα διατεθεί ποσό πάνω από 10 δισ. ευρώ λόγω των δανείων του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού μηχανισμού. Για πιθανή περαιτέρω επέκταση των μέτρων στήριξης, ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αναφέρθηκε στη χθεσινή εξαγγελία για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,4 δισ. ευρώ με νέο τέταρτο κύκλο προκήρυξης. Αφήνοντας, όμως, ανοιχτό και το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασής της.
Για την κοστολόγηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, ανέφερε πως 800 εκατομμύρια κοστίζει στα κρατικά ταμεία η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα τόσα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης 350 εκατ. κοστίζουν τα επιδόματα ανεργίας, 300 εκατ. η Συν-Εργασία, στα 2,1 δισ. φτάνει η Επιστρεπτέα, ενώ οι καταβολές για συντάξεις στα 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ, και στα 150 εκατομμύρια ευρώ η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.
Σε ερώτημα για πιθανή παράταση του προγράμματος “Γέφυρα”, ο υπουργός απάντησε “θα το δούμε”, αφήνοντας ανοιχτό ένα σχετικό παράθυρο.