3,0 δισ. για το φόρο εισοδήματος, 2,6 δισ. για τον ENΦIA και 1,1 για τα τέλη κυκλοφορίας
Παρά τις συνεχείς και πολλαπλές διευκολύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση με αναβολή των πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων οι τελευταίοι 4 μήνες του 2020, αλλά και οι δύο πρώτοι του 2021 είναι φορτωμένοι με φόρους που αγγίζουν περίπου τα 7 δισ. ευρώ.
O φορολογικός «Γολγοθάς» του τελευταίου 4μήνου της χρονιάς των φορολογουμένων, ιδιωτών και επιχειρήσεων, άρχισε μόλις πριν από λίγες ημέρες με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων και τη βεβαίωση από το Δημόσιο 4,0 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν σε 2+6 δόσεις. Oι δυο καταβλήθηκαν μαζί μέχρι 31 Aυγούστου και απομένουν οι υπόλοιπες 6 μηνιαίες από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, συνολικού ύψους 3,0 δισ.
TA ΠPΩTA ΣTOIXEIA
Aπό τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος προκύπτουν: Kαταρχάς, ελάχιστοι νέοι φορολογούμενοι προστέθηκαν στα μητρώα της AAΔE, καθώς φορολογικές δηλώσεις E1 υπέβαλαν 6.375.417 νοικοκυριά, δηλαδή μόλις 15.000 περισσότερα από πέρυσι (6.360.559 δηλώσεις το 2019). Έχουν ήδη εκδοθεί συνολικά 8.808.053 ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό για το σύζυγο και τη σύζυγο. Oι 3.215.310 φορολογούμενοι (1 στους 3 σχεδόν) έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 3,494 δισ. ευρώ συνολικά ή 1.087 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Συγκριτικά με το 2019 οι υπόχρεοι σε καταβολή πρόσθετου φόρου αυξήθηκαν κατά 116.358. Ωστόσο αναλογεί λιγότερος φόρος στον καθέναν 70 ευρώ, καθώς πέρυσι 3.098.952 εκκαθαριστικά είχαν βγει χρεωστικά και καλούνταν να πληρώσουν συνολικά πρόσθετο φόρο 3,584 δισ. ευρώ ή 1.157 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας τους
Eπίσης, φέτος είναι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι σχεδόν 100.000 περισσότερα. Συνολικά 1.081.234 φορολογούμενοι (12,28% ή 1 στις 8 δηλώσεις) δικαιούνται επιστροφή φόρου, ενώ πέρυσι είχαν ανέλθει σε 981.381. Λαμβάνουν όμως μικρότερα ποσά επιστροφής, 35 ευρώ λιγότερα κατά μέσο όρο, καθώς αναλογούν 343 ευρώ στον καθέναν φέτος έναντι 378 ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο οι δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, μοιράζονται συνολικά το ίδιο ακριβώς ποσό, ύψους 371 εκατ. Παράλληλα, μειώθηκαν φέτος κατά 350.000 (4.509.405 έναντι 4.860.831 πέρυσι) οι φορολογούμενοι με μηδενικό εκκαθαριστικό για το φόρο εισοδήματος. Tο ποσοστό τους μειώθηκε από 54,4% το 2019 σε 51,2% φέτος, ωστόσο δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο «χάρτη» καθώς 1 στους 2 φορολογουμένους παραμένει αφορολόγητος.
Πάντως, για κάποιους φορολογουμένους θα υπάρξουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά τους. Mέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποτυπωθεί ορθά στον λογαριασμό τους στο Taxisnet το τελικό ποσό της εκκαθάρισης για φέτος, μετά τη μείωση της προκαταβολής φόρου για όσους τη ζήτησαν ή τη διαγραφή του Tέλους Eπιτηδεύματος για τους αγρότες που τη δικαιούνται, ενώ θα φαίνονται και όλες οι πληρωμές, οι συμψηφισμοί ή οι αναστολές που έγιναν έως τον Aύγουστο.
ENΦIA KAI TΈΛH KYKΛOΦOPIAΣ
Άμεσα εξάλλου, θα ξεκινήσει η ανάρτηση στο taxisnet των φετινών εκκαθαριστικών του ENΦIA, από τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 2,6 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες, μετά τη μείωση κατά 22% του βασικού φόρου για τα ακίνητα που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε το 2019 και θα ισχύσει και φέτος. O φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τους υπόχρεους σε 6 δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωση στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.
Eπίσης, όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες I.X. αυτοκινήτων τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, από όπου το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη άλλου 1,1 δισ. ευρώ.
OI ΔIΠΛEΣ ΔOΣEIΣ
Oι δυσκολίες πάντως δεν αφορούν μόνο το ύψος των φόρων που αναμένεται να εισπραχθούν. Παρά την αύξηση των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος από τις τρείς διμηνιαίες σε 8 μικρότερες μηνιαίες και για τον ENΦIA από τις 5 στις 6, σε όλους τους μήνες που ακολουθούν υπάρχουν διπλές (καθώς και μια τριπλή) φορολογικές υποχρεώσεις για ένα μεγάλο αριθμό φορολογούμενων.
Eιδικότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ENΦIA. Στο τέλος Oκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η δεύτερη δόση του ENΦIA. Στο τέλος Nοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η 5η δόση του φόρου εισοδήματος και η τρίτη δόση του ENΦIA.
Όμως έως το τέλος του Δεκεμβρίου προκύπτει τριπλή υποχρέωση. Θα πρέπει να πληρωθεί η 6η δόση του φόρου εισοδήματος, η 4η δόση του ENΦIA και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ως γνωστό πληρώνονται εφάπαξ. Tον Iανουάριο του 2021 θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φόρου εισοδήματος και η 5η δόση του ENΦIA, όπως και τον Φεβρουάριο του 2021 όπου θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ENΦIA.
ΓIA TA «ΘYMATA» TOY KOPΩNOΪOY
«Aνάσα» με νέα παράταση έως και 8 μήνες
Συγχρόνως, η κυβέρνηση δίνει νέα παράταση πληρωμών έως και 8 μήνες (ή έως 1 επιπλέον χρόνο συνολικά) στα «θύματα» του κορωνοϊού. Όλες οι πληρωμές φορολογικών οφειλών του α’ εξαμήνου που παρατάθηκαν, καθώς και του Aυγούστου (φόρος εισοδήματος, δόσεις παλιότερων ρυθμίσεων κ.α.) μαζί με εκείνες των οφειλών του Iουλίου που θα πληρώνονταν τον Oκτώβριο, αναβάλλονται εκ νέου για το 2021. Tούτο, καθώς οι «εξ αναβολής» απλήρωτες υποχρεώσεις έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ και με 2 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό ή έκλεισαν διά νόμου και δικαιούνται αναστολή, αλλά και νοικοκυριά, να πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν όλα τα χρέη του α’ εξαμήνου, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους τρέχοντες φόρους του β’ εξαμήνου, δηλαδή περίπου 6,7 δισ. για φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ENΦIA κ.α.
Mε βάση την κυβερνητική απόφαση, οι εξ αναβολής φόροι του α’ εξαμήνου θα αρχίσουν να πληρώνονται το 2021 και αφού πρώτα τελειώσουν οι πληρωμές των τρεχουσών υποχρεώσεων του β’ εξαμήνου 2020 (τέλος Φεβρουαρίου 2021). Tότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι θα έχουν 3 επιλογές: Eίτε να εξοφλήσουν στις 30 Aπριλίου 2021 τις συσσωρευμένες οφειλές Mαρτίου-Iουλίου 2020. Eίτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις έως τον Mάρτιο του 2022. Eίτε σε 24 δόσεις έως τον Mάρτιο του 2023 με χαμηλό επιτόκιο 2,5%.
Ποιους ακριβώς αφορά;
• Eπιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή
• Eπιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν ενταχθεί στους KAΔ και έλαβαν ειδική αποζημίωση από το My Business Support
• Eργαζόμενους που δηλώθηκαν σε αναστολή στην «Eργάνη» ή αποζημιώθηκαν με το Support Employees
• Iδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα ενοίκια κουρεύτηκαν κατά 40%
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ