Κόκκινα δάνεια ύψους 31 δισ. ευρώ έχουν μεταβιβάσει σε funds οι τράπεζες

Περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακολουθούν τα επιχειρηματικά

 

Δάνεια αξίας 31 δισ. ευρώ έχουν πωληθεί από τις τράπεζες σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds) και έχουν ανατεθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης (servicers).

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2020 που δημοσίευσε η ΤτΕ, τα κόκκινα δάνεια που έχουν αλλάξει χέρια το β΄ τρίμηνο του έτους εμφανίζουν μικρή μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια σειρά συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί από τις τράπεζες είχε παγώσει κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το kathimerini.gr σε σχέση με το τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια που έχουν πωληθεί σε funds είναι αυξημένα κατά 7,3 δισ. ευρώ και η αύξηση που καταγράφεται συνδέεται με την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo αξίας 7 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Eurobank το α΄ τρίμηνο το έτους.

 

Η σταθεροποίηση που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτΕ για το β΄ τρίμηνο του έτους είναι συγκυριακή, καθώς η τάση είναι αυξητική ενόψει των μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η Alpha Bank, την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η Εθνική Τράπεζα και τις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, αξίας 2 και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που έχει δρομολογήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Μέσα από τις συναλλαγές αυτές οι τράπεζες θα έχουν μεταβιβάσουν έως τα τέλη του χρόνου ή έως και το α΄ τρίμηνο του 2021 κόκκινα δάνεια αξίας 23,8 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων είναι στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

 

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν δάνεια αξίας 5 δισ. ευρώ περίπου, που έχουν ή πρόκειται να μεταβιβαστούν από τις τράπεζες μέσω μικρότερων συναλλαγών, και τα οποία δεν αποτυπώνονται στα στοιχεία του β΄ τριμήνου της ΤτΕ. Μεταξύ αυτών είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune από την Alpha Bank, του χαρτοφυλακίου Icon από την Εθνική Τράπεζα και του χαρτοφυλακίου Iris από την Τράπεζα Πειραιώς κ.ά. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μείωσαν το α΄ εξάμηνο του 2020 τα κόκκινα δάνεια κατά 16,3 δισ. ευρώ και κατά 17,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 

Στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, που είναι το ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί ήδη σε ξένα funds, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν μεταβιβαστεί καταναλωτικά δάνεια 11,9 δισ. ευρώ, ενώ στα 9 δισ. ευρώ περίπου είναι οι πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων, από τα οποία τα 8,9 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πωληθεί είναι αξίας 4,4 δισ. ευρώ περίπου, αλλά το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί γεωμετρικά τους προσεχείς μήνες λόγω των τιτλοποιήσεων που περιλαμβάνουν κυρίως στεγαστικά δάνεια και επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο ακίνητα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ