Τα πάνω κάτω έχουν φέρει στο δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο της χώρας οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε μισθολόγιο και συντάξεις αλλά και το νέο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Με το χρόνο καταβολής του εφάπαξ στο Δημόσιο να έχει φθάσει μέχρι και τα 5 χρόνια, με 100.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται με την παραίτηση ανά χείρας και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (καταβάλλει το εφάπαξ) να έχει «μαύρη τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ και οργανικό έλλειμμα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ο κλοιός για τους δημοσίους υπαλλήλους σφίγγει ολοένα και περισσότερο.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα», δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ (πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί), αφού και οι αναλογιστικές μελέτες αποκαλύπτουν υψηλά ελλείμματα.
Εκτός από το νέο μισθολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοθετική ρύθμιση και στις συντάξεις για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους.
Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους παλιούς και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993.
Σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ που επικαλείται η εφημερίδα, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να ξεκινά από τα 142 ευρώ (για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια) και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ τον μήνα (για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία).
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Ωστόσο, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993, καθώς και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.
Τα πρώτα θύματα των αλλαγών θα είναι οι εργαζόμενοι που θα βγουν στην εφεδρεία, καθώς η συνταξιοδότησή τους θα συνδυαστεί με τις μειωμένες (στο 60% του βασικού μισθού) αποδοχές της τελευταίας χρονιάς.