Ενδοκυβερνητικό αλαλούμ έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι αλλεπάλληλες δηλώσεις περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με χθεσινές της δηλώσεις «άδειασε» τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος την προηγούμενη έκανε λόγο για «συντεταγμένη πτώχευση» της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ, κινούμενη στο ίδιο κλίμα με τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε έβαλαν φρένο στα κινδυνολογικά σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Ταστελέχη των κυβερνητικων εταίρων της Μέρκελ, Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ωστόσο, στηρίζουν τον αρχηγό του κόμματος τους, υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, ενώ κόμματα όπως οι Πράσινοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.
Ο κ. Ρέσλερ πάντως, χθες «εξήγησε» πως πρώτο μέλημα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, και για να γίνει αυτό χρειάζεται να ανακτήσει την οικονομική της δυναμική.
Σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας στο μαγκαζίνο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), υπογράμμισε ότι οι θέσεις του κ. Ρέσλερ κινούνται στη γραμμή που συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μετά τον Φίλιπ Ρέσλερ και ο γενικός γραμματέας του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και η υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ- Σνάρενμπέργκερ, με συνεντεύξεις τους επανήλθαν χθες στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας θα πρέπει να συζητείται ανοιχτά.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, την ίδια ώρα, ζητά από την καγκελάριο Μέρκελ την απομάκρυνση του Φίλιπ Ρέσλερ από το υπουργείο Οικονομίας και την κυβέρνηση εξαιτίας των επίμαχων θέσεων του στο θέμα της Ελλάδας.
Οι δημόσιες εικοτολογίες του Ρέσλερ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ΕΕ είναι επιπόλαιες και τυχοδιωκτικές, υπογραμμίζει ο κ. Τριτίν, προσθέτοντας ότι η εν λόγω τοποθέτηση κατέστησε ακριβότερη τη διάσωση του κοινού νομίσματος. Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η κριτική των Σοσιαλδημοκρατών.