“Η Ελλάδα μπορεί να μη ζήσει μέχρι το 2013”

Προδιαγράφει το «τέλος» της Ελλάδας ο οικονομολόγος Gavyn Davies, σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times με τίτλο «Γιατί το ελληνικό χρεοστάσιο τρομάζει τη Μέρκελ».

 

Ο κ. Davies κάνει λόγο για τα σενάρια χρεοκοπίας, τα οποία αφού τα μελέτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκλε, τα απέρριψε προς το παρόν, υπονοώντας ότι θα προτιμούσε μια «ελεγχόμενη» ελληνική χρεοκοπία αντί για μια άμεση, ανεξέλεγκτη. Δυστυχώς, καμία επιλογή δεν είναι ελκυστική, αναφέρει το άρθρο.

 

«Το τελευταίο διάστημα, η προτιμώμενη γερμανική στρατηγική ήταν να καθυστερήσει το ελληνικό χρεοστάσιο μέχρι να μπορεί να γίνει με βάση τη νέα, «ελεγχόμενη» διαδικασία του 2013. Δύο είναι τα προβλήματα σε αυτήν την επιλογή σύμφωνα με τον οικονομολόγο:

 

– Πρώτον, η Ελλάδα μπορεί να μη ζήσει μέχρι το 2013, αν δεν εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας που της έχει επιβληθεί. Το ΑΕΠ θα διολισθαίνει 7% φέτος, το έλλειμμα θα επιδεινωθεί και το χρέος εκτινάσσεται προς το 200% του ΑΕΠ. Πόσο θα αντέξουν η κυβέρνηση ή ο λαός της Ελλάδας πριν φωνάξουν «αρκετά!»;

 

– Δεύτερον, όσο η ελληνική κρίση παραμείνει άλυτη, ο κίνδυνος ντόμινο σε άλλα κράτη και οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Ο κίνδυνος ξαφνικής γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης σε όλη την ευρωζώνη είναι πολύ πραγματικός».

 

Ο κ. Davies αναφέρει το παράδειγμα της Αργεντινής, που δείχνει ότι οι χώρες ανακάμπτουν αρκετά γρήγορα από την επώδυνη κατάσταση που φέρνουν το χρεοστάσιο και η υποτίμηση.

 

Τι σημαίνει μια νέα δραχμή

 

Μιλά επίσης για το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας νέας δραχμής, που όπως επισημαίνει θα είναι θα ζημιώσει σε τεράστιο βαθμό τις τράπεζες, τους καταθέτες και την οικονομία γενικότερα.

 

Για την Ελλάδα, οι άμεσες επιπτώσεις εισαγωγής μιας νέας δραχμής θα είναι φοβερά επίπονες για τις τράπεζες, τους καταθέτες και την οικονομία γενικότερα. Πιθανόν όμως να επιλέξει η χώρα αυτόν τον δρόμο γιατί δεν έχει εναλλακτικές λύσεις και γιατί θα έχει την προοπτική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

 

«Όμως, για την ευρωζώνη τα πράγματα θα είναι χειρότερα».

 

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα παρασύρει και άλλα ασθενή κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα την ευρεία κατάρρευση του ευρώ.

 

Ο κ. Willem Buiter της Citigroup κατέθεσε το επιχείρημα ότι ο συνακόλουθος τραπεζικός πανικός θα είναι τόσο μεγάλος, που η ευρωζώνη πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος.

 

«Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δοθούν κι άλλα κεφάλαια σε ένα κράτος που έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Η Ελλάδα θα παραμένει μη ανταγωνιστική εντός του ευρώ και το χρέος της θα διογκώνεται εξαιτίας του ξένου δανεισμού. Η Γερμανία σίγουρα δεν μπορεί να το αντέξει πολιτικά. Και ίσως επιλέξουν τον ίδιο δρόμο κι άλλες προβληματικές χώρες, διογκώνοντας το δίλημμα για τη Γερμανία και άλλους πιστωτές.

 

Με δυο λόγια, η επιλογή της πρόωρης στάσης πληρωμών της Ελλάδας μοιάζει γεμάτη προβλήματα, είτε φύγει παράλληλα η χώρα από το ευρώ είτε όχι. Γι’ αυτό και η κ. Merkel εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει στους Έλληνες τουλάχιστον μία ακόμη ευκαιρία να «συμμορφωθούν».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ