Γιατί το bitcoin είναι «λαγός» και προετοιμάζει τη νέα εποχή που θα φέρουν στην παγκόσμια οικονομία τα digital currencies
Όταν κορυφωνόταν η χρηματοπιστωτική κρίση, με την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το 2008, κάποιοι «έβλεπαν» την κορυφή του παγόβουνου και το σκάσιμο της φούσκας που ξεκίνησε η δημιουργία της με την κατάργηση του αντικρύσματος του δολαρίου σε χρυσό την δεκαετία του ’70. Σήμερα, που σε εξέλιξη είναι μια διαφορετικού τύπου κρίση, τι μπορούμε να δούμε;
Rewind στην προηγούμενη κρίση: Τότε και πριν την δημιουργία εναλλακτικών τεχνολογικών λύσεων όπως τα ψηφιακά νομίσματα –Bitcoin- που έφερε η τεχνολογία του Blockchain, είχε δημιουργηθεί, τον Ιανουάριο 2009, το «εναλλακτικό κοινωνικό νόμισμα ΟΒΟΛΟΣ» με πρωτοβουλία Ελλήνων οραματιστών της νέας τεχνολογίας. Έγινε προσπάθεια να γίνει κατανοητό ότι ήταν μονόδρομος η στήριξη του ευρώ στην Ελλάδα με ένα συμπληρωματικό νόμισμα και η δημιουργία γραμμών άμυνας απέναντι στην γενικευμένη κρίση. Η πρόταση, ωστόσο, πολεμήθηκε με τον φόβο του αγνώστου.
Τα δομικά προβλήματα
Η σημερινή υπερχρέωση των ανεπτυγμένων κρατών, αλλά και οι απειλές όπως το Brexit, απειλούν την αξιοπιστία του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναλυτές εξηγούν πως τα προβλήματα των νομισμάτων όπως το ευρώ κυρίως, αλλά και το δολάριο και άλλα περιφερειακά νομίσματα είναι δομικά. Kαι τα «παραδοσιακά» νομίσματα μάλλον αδυνατούν να δώσουν νέες προσεγγίσεις σε ένα παγκόσμιο ψηφιακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί, ότι το σύστημα ηλεκτρονικής αποστολής χρημάτων μεταξύ τραπεζών είναι το SWIFT που αποτελεί μέθοδο τεχνολογίας του ’70! Μας φαίνεται νορμάλ, όμως είναι σαν να βλέπαμε… γραφομηχανή ως καταγραφικό σύστημα σε ένα Tesla. Μπορεί η απάντηση να έρθει από αλλού;
Το τελευταίο διάστημα ζούμε την επανάσταση της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων με όχημα το bitcoin, αλλά το τρένο των κρυπτονομισμάτων έχει πολλά βαγόνια: Κάθε μέρα και ένας νέος παίκτης μπαίνει στο παιχνίδι και τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν την συμμετοχή τους οι κολοσσοί Google και Microsoft.
Χώρες από όλο τον κόσμο από την ζώνη του ευρώ, όπως η Αυστρία και η Μάλτα ή δυναμικές οικονομικά όπως τα Εμιράτα και η Ελβετία, συμμετέχουν με δικά τους ή αποδέχονται την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αποδέχεται πλέον ως άυλα πάγια και σχεδιάζει το δικό της. Άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, σκέφτονται τη δημιουργία δικού τους ψηφιακού νομίσματος. Η ολλανδική κυβέρνηση ζητά από τους φορολογούμενους να δηλώνουν στο περιουσιολόγιο στην ετήσια δήλωση τους τα κρυπτονομίσματα.
Στην «αυγή» μιας νέας εποχής, όπου αναλυτές αναμένουν ακόμα και μηδενισμό παγκόσμιου χρέους να είναι προ των πυλών, η χώρα μας φαίνεται να προετοιμάζεται: Ευτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας του 2018, βάζει την χώρα μας στην ομάδα των χωρών που προετοιμάζονται για την δυναμική παρουσία των ψηφιακών νομισμάτων. «Λαγός»
Το bitcoin, ως το πρώτο κρυπτονόμισμα είναι το πιο γνωστό. Όμως, δεν είναι παρά ένας καλός «λαγός» και τα ουσιαστικά έρχονται με τα αναγνωρισμένα υπο προϋποθέσεις ψηφιακά νομίσματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Στον χαρακτηρισμό «λαγός», ίσως να ταιριάζει τέλεια η τρελή κούρσα της τιμής του bitcoin σε σχέση με ευρώ , αλλά και η απότομη πτώση, κινήσεις που άλλοτε θυμίζουν κυνήγι ευκαιριών, άλλοτε απλή περιέργεια και άλλοτε ουσιαστικό ενδιαφέρον για το νέο που έρχεται. Η κατάσταση θυμίζει έντονα τις πρώτες εποχές του Ίντερνετ, κάπου στο 1994, μόνο που αυτό που αλλάζει την ανθρωπότητα σήμερα, είναι τα ψηφιακά νομίσματα και κυρίως μία νέα τεχνολογία, αυτή του blockchain!
Ταυτόχρονα, εμφανίζονται με παρόμοια ή με ίδια τεχνολογία εκατοντάδες κρυπτονομίσματα. Εδώ αρχίζει το πρόβλημα, αλλά και η ευκαιρία. Είναι λογικό σε αυτή την ανώριμη φάση να κυριαρχεί η λογική της κερδοσκοπίας. Γεγονός που εξηγεί και το γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτά τα κρυπτονομίσματα θα πεθάνουν. Το bitcoin, θα παραμείνει ίσως, σύντομα, όχι ως μέσον συναλλαγής κυρίως, αλλά ως νόμισμα αναφοράς.
Τα νέα ψηφιακά νομίσματα που θα δημιουργήσουν την νέα εποχή στην παγκόσμια οικονομία θα είναι διαφορετικά! Γιατί θα είναι αυτά και μόνο που θα:
• αντιστοιχούν σε αξίες που θα είναι πρώτες ύλες και όχι μόνο
• θα είναι εργαλεία με πραγματική αξία που θα προβάλλεται σε καλές ιδέες και δημιουργίες σε πολλούς τομείς
• θα στηθούν με δυνατότητα να τρέχουν σε νέο «ίντερνετ» γρήγορο
• θα υλοποιούν πολλαπλές χρήσης της τεχνολογίας blockchain
• Και κυρίως, θα είναι εποπτευόμενα από τις κεντρικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό. ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ POLYS
Το Polys, ένα εργαλείο ψηφοφορίας με βάση το blockchain από το Kaspersky Innovation Hub, μεταφέρθηκε στην πλατφόρμα blockchain Exonum. Αυτό το βήμα θα επιτρέψει στο Polys να λειτουργεί ταχύτερα, να επεξεργάζεται ψηφοφορίες μεγάλης κλίμακας και να παρέχει πιο προσαρμοσμένες δυνατότητες στους πελάτες. Το νέο framework επιτρέπει επίσης, την εφαρμογή πιο εξελιγμένης end-to-end επαλήθευσης ,καθώς και ισχυρότερων αλγορίθμων ανωνυμοποίησης και κρυπτογράφησης. Η αμετάβλητη και αποκεντρωμένη φύση του blockchain το καθιστά μια τέλεια τεχνολογία για ενορχήστρωση κοινών αποφάσεων στο διαδίκτυο. Εγγυάται ότι κανείς δεν μπορεί να παραποιήσει κρυφά τις ψήφους. Ωστόσο, η ταχύτητα των συναλλαγών πολλών πλαισίων blockchain είναι περιορισμένη. Συγκεκριμένα, το Ethereum μπορεί να χειριστεί περίπου 100-200 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο στο Polys, ενώ η Visa μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 45.000. Η χαμηλή παραγωγικότητα ενός κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger) μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για έργα μεγάλης κλίμακας.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, το Polys μεταφέρθηκε από ένα ιδιωτικό δίκτυο blockchain με βάση το πρωτόκολλο Ethereum στο Exonum. Αυτό το πλαίσιο ανοιχτού κώδικα, εταιρικού επιπέδου, που αναπτύχθηκε από την Bitfury, χρησιμοποιεί προσαρμοσμένο αλγόριθμο συναίνεσης, ο οποίος επιτρέπει ταχύτερες λειτουργίες. Καθώς το Exonum υποστηρίζει τη γλώσσα προγραμματισμού Rust, η λογική των «έξυπνων» συμβολαίων του Polys μπορεί να εκτελεστεί χωρίς εικονική μηχανή. Αυτό ωφελεί επίσης, την παραγωγικότητα της πλατφόρμας, οπότε μπορεί να επεξεργαστεί έως και 5.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με καθυστέρηση 0,5 δευτερολέπτων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ