Ο «χάρτης» αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ

Τα επόμενα βήματα για ΔΕΠΑ, αποθήκη φυσικού αερίου, λιμάνια, Αττική Οδό


Ένα πλήρες πρόγραμμα  αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για το επόμενο διάστημα, είναι έτοιμο να εκτελέσει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Στο «πακέτο» αξιοποίησης που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα περιβάλλονται τα ενεργειακά assets της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ είναι κυρίως η  Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της χώρας στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καβάλας.

 

Παράλληλα, προχωράει άμεσα ο διαγωνισμός για  την Αττική Οδό και τη  νέα σύμβαση παραχώρησης. Ήδη έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις για την πρόσληψη συμβούλων  , οι οποίοι με τη συνεργασία και των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών θα σχεδιάσουν το έργο.

Τα λιμάνια

 

Για τα τρία περιφερειακά λιμάνια προς αξιοποίηση, το καθένα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο τοπικά, αλλά και εθνικά, η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα εκτός από τις δυνατότητες που έχουν να ενισχύσουν τη θέση τους στις εμπορευματικές μεταφορές, αποκτούν και ενεργειακό γεωστρατηγικό ρόλο λόγω της εγγύτητας της πρώτης με τον TAP και το FSRU και της δεύτερης με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου. Η Ηγουμενίτσα από την άλλη πλευρά της χώρας αποτελεί επιβατικό και εμπορικό σταθμό της Ελλάδας με την Ιταλία απέναντι. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τα τρία λιμάνια θα γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα.

 

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει το βόρειο τμήμα της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Δεκέμβριο.

 

Όφελος 20 δισ. ευρώ για συνολικά για τη χώρα

 

Σημειώνεται ότι ενδεικτικά, το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου πλέον των 8 δισ. ευρώ με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

 

Σχεδόν το 20% των εισροών για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) τα τελευταία χρόνια συνδέεται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ενίσχυσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου €1 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2019. Την ιδία περίοδο (2011-2019) η μέση επίδραση στην αγορά εργασίας πλησίασε τους 20.000 πλήρως απασχολούμενους. Για κάθε 1 ευρώ αρχικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,02 ευρώ πάγιων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ