Τι αλλάζει
Το κυβερνητικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021 θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο το οποίο έχει αποφασίσει να ανοίξει τη βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης δίνοντας για πρώτη φορά επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά που καταναλώνουν για θέρμανση όχι μόνο πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο επέκτασης της επιδότησης σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλλετ.
Το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη με την τιμή διάθεσης να βρίσκεται κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο αλλά η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ αφού τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν φουλάρει τις δεξαμενές από τον περασμένο Μάιο, που είχε παραταθεί η περίοδος διάθεσής του και η η τιμή του είχε βρεθεί σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα λόγω της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει φέτος τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Η επιδότηση φέτος και των νοικοκυριών που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο θεωρείται δεδομένη, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επιδότηση και όσων χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης. Ειδικά για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, εξετάζεται να υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων. Εκτός επιδόματος φαίνεται πως θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Η πληρωμή του επιδόματος, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα:
– Εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
– Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.