Την έντονη αμφισβήτησή του για τις «μαντικές ικανότητες» των αγορών να γνωρίζουν δήθεν, ότι δεν θα καταβληθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Ήδη χθες βράδυ, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής, του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Νοβότνι είχε τονίσει ότι «είναι ανάρμοστο» να γίνεται λόγος για χρεοκοπία της Ελλάδας όταν συζητείται το θέμα, προσθέτοντας ότι η «τρόικα» θα κρίνει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και υπενθυμίζοντας ότι οι ελεγκτές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα.
Συγχρόνως είχε προειδοποιήσει, ότι μια καθαρά «περιοριστική πολιτική» δεν μπορεί να είναι η λύση για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία βέβαια θα πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα πολλών ετών, κάτι όμως, που, όπως είπε, αποτελεί επίπονη διαδικασία.
Στη σημερινή συνέντευξή του, ο κ. Νοβότνι εξέφρασε επιπλέον τη βαθιά ανησυχία του ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, επισημαίνοντας πως τα μέχρι τώρα μέτρα της ΕΚΤ είναι μόνον προσωρινά και καλώντας τους πολιτικούς στην Ευρώπη σε περισσότερη ενότητα και σε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ τόνισε ιδιαίτερα, πως οι διεθνείς αγορές έχουν τάση να αντιδρούν υπέρμετρα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη μια κοινή στάση, καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.
Ο ίδιος θεωρεί πως, δυστυχώς, πολλοί πολιτικοί αισθάνονται υπόχρεοι απέναντι στην εσωτερική πολιτική και αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα της Ευρώπης, και μπορεί μια ποικιλότητα να είναι κατανοητή, όμως για την Ευρώπη φέρνει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, αποδυναμώνοντας την και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται κανείς να υπερβάλει με την ποικιλότητα στην Ευρώπη, όπου στα οικονομικά θέματα θα πρέπει να επιτευχθεί ένας συντονισμός, κάτι που είναι θέμα πειθαρχίας.
Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Νοβότνι προειδοποίησε ότι όχι μόνον από τη Σλοβακία αλλά πιθανόν και από τη Γερμανία να υπάρξει ενδεχόμενη απόρριψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης και να αναβληθεί για το Δεκέμβριο η σχετική απόφαση, γεγονός που του προξενεί, όπως σημείωσε, μεγάλη ανησυχία καθώς η Ευρώπη δεν έχει χρόνο επί αόριστο.
Όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα πληρωμών που θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα, καθώς, κατά τη γνώμη του, οι πολιτικοί δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τους κινδύνους.
Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο νέος Μηχανισμός Στήριξης, η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε μια τελείως νέα κατάσταση. Η ΕΚΤ θεωρεί τα μέτρα της προσωρινά, όπως, για παράδειγμα, την αγορά κρατικών ομολόγων. Και εάν δεν έλθει νέος Μηχανισμός Στήριξης τότε θα λείπει από τη γέφυρα ο δεύτερος πυλώνας και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, επισήμανε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.