Για πρώτη φορά σε συνεδρίαση Eurogroup θα παραβρεθεί Αμερικανός αξιωματούχος και αυτός δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθυ Γκάιτνερ, του οποίου η παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα πριν την τηλεδιάσκεψη υπήρξε καταλυτική, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.
Η πρόταση Γκάιτνερ
Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF κατά το πρότυπο του αμερικανικού προγράμματος TALF αναμένεται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθυ Γκάιτνερ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Ο Γκάιτνερ πιθανώς να επιμείνει στην σημασία της μόχλευσης, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την προστασία των μεγάλων Ευρωπαίων, της Ιταλίας και της Ισπανίας και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε.
«Θα μπορούσαμε να είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε αυτή τη πρόταση» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Επί τάπητος τα ελληνικά μέτρα
Ωστόσο στο κόσκινο του Eurogroup θα βρεθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε σταδιακά το προηγούμενο 10ήμερο η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι θα διαλύσει τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Μέρκελ – Σαρκοζί το βράδυ της Τετάρτης και τις απαιτήσεις που εκφράστηκαν με πιεστικό τρόπο προς τον Πρωθυπουργό, στην Αθήνα κυριαρχεί η αίσθηση ότι κάθε συνάντηση του προσεχούς διαστήματος θα έχει χαρακτηριστικά ασφυκτικών ελέγχων, χωρίς περιθώρια διαπραγματεύσεων και παρεκκλίσεων.
Αυτό αναμένεται να είναι το κλίμα στις συναντήσεις του διημέρου.
Υπ’ αυτήν την έννοια, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα βρεθεί στο κέντρο ενός νέου κύκλου πιέσεων στο Eurogroup, καθώς η συζήτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι ξεκάθαρο ότι θα περάσει από την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Εκκρεμότητα με τις φινλανδικές απαιτήσεις
Από την έκβαση του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο αντίστοιχα κρίνεται κατ’ αρχάς η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, το κλίμα μέσα στο οποίο θα εξεταστούν τα νέα μέτρα, η αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης και εν τέλει η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Όπως επισημαίνουν πάντως κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση που θα εξελιχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και πιθανώς στο προσεχές διάστημα, κυρίαρχο ζήτημα θα είναι οι εγγυήσεις που ζητεί η Φινλανδία. «Προϋπόθεση για όλα τα επόμενα βήματα είναι να λυθεί το ζήτημα αυτό», έλεγε το μεσημέρι της Πέμπτης κυβερνητική πηγή.
Διαβάστε επίσης: Ecofin: Τα δολάρια του Γκάιτντερ «σωσίβιο» για Ελλάδα και Ευρώπη