Την έλλειψη «πραγματικής ηγεσίας» στην ευρωζώνη επικρίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λα Τριμπίν».
Με τίτλο «Το φάρμακο που έχει επιλεγεί για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κόσμο, είναι χειρότερο από το ίδιο το κακό», στο άρθρο του ο κ. Ντάρλινγκ επισημαίνει ότι από την ευρωζώνη λείπει σήμερα «η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα στις ενέργειες, … λείπει επίσης ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, που να δίνει πραγματικά την εντύπωση ότι θα λειτουργήσει».
Ερωτώμενος για τη διστακτικότητα των Μέρκελ και Σαρκοζί, ο κ. Ντάρλινγκ σημειώνει ότι αν δεν παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες υπάρχει κίνδυνος η κρίση να επεκταθεί σε όλη την ευρωζώνη.
«Θα χρειαστεί πολιτική βούληση γιατί η εναλλακτική συμπεριφορά, δηλαδή αυτή τού απλά να περιμένουμε, σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και μετά στις μεγάλες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία … Εάν η φωτιά επεκταθεί, τότε θα χρειαστεί πραγματικά να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες από τις άλλες χώρες για να σβήσει και το σύνολο της ευρωζώνης θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει. Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου».
Σε άλλο ερώτημα σχετικά με μια «ομοσπονδιακή» ή άλλη λύση προκειμένου να διαλυθεί η δυσπιστία των αγορών και να αντιμετωπισθεί η κρίση, ο Βρετανός πολιτικός τόνισε:
«Η επιλογή δεν γίνεται ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτα ή να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ομόσπονδο ευρωπαϊκό κράτος, διότι κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά ρεαλιστικό.
Αυτό που είναι αναγκαίο είναι ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο να δίνει πραγματικά την εντύπωση ότι θα λειτουργήσει. Πρέπει επίσης να δείχνετε έτοιμοι να κάνετε το ίδιο πράγμα σε περίπτωση που μία άλλη χώρα έχει ανάγκη. Και η αποφασιστικότητά σας αυτή να μην μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Εάν το κάνετε αυτό τότε οι αγορές θα σας δώσουν χρόνο για να ρυθμίσετε τα υπόλοιπα προβλήματα. Αυτό όμως είναι κάτι που απαιτεί μία πραγματική ηγεσία, η οποία βέβαια δεν μπορεί παρά να προέρχεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία».
Καταλήγοντας ο πρώην υπουργός επεσήμανε: «Εάν δεν δείξουμε την προσοχή που χρειάζεται, θα βρεθούμε ενώπιον μίας νέας κρίσης και όσο αυτή θα επεκτείνεται τόσο πιο δύσκολο θα είναι να σταματήσει. Για την Πορτογαλία και την Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα. Για την Ιταλία και την Ισπανία όμως είναι διαφορετικά».