Υψηλό το κόστος από τις τοπικές καραντίνες
Η εκτίναξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 νέων μολύνσεων σε μια ημέρα και τα νέου τύπου τοπικά lockdown που ενεργοποιούνται στις περιοχές που κοκκινίζουν στον υγειονομικό χάρτη έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) θα βρίσκονται από αύριο τα Γιάννενα και οι Σέρρες ενώ οριακή είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ισχυρότερο, τα τοπικά «λουκέτα» προβληματίζουν, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, ενισχύουν το σπιράλ της ύφεσης και την ψυχολογία της αβεβαιότητας.
Όσο ο αριθμός των περιοχών στις οποίες θα μπαίνει μίνι «λουκέτο» είναι περιορισμένος, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, ενόψει και του χειμώνα, και αυξηθούν οι «κόκκινες» περιοχές τότε τα πολλά τοπικά lockdown θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας, επιφέροντας γενικευμένο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό.
«Ακριβό» ένα lockdown στην Αττική
Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι ένα δεύτερο lockdown στην Αττική. Στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν τις επιπτώσεις από ένα νέο lockdown στην Αττική και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος στην οικονομία κυμαίνεται από 600 εκατ. ευρώ έως 2 δισ ευρώ, ανάλογα με την έκταση της καραντίνας και το χρόνο εφαρμογής της. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Αττική παράγεται περίπου ο μισός πλούτος της χώρας καθώς από τα 180 δισ. ευρώ που είναι συνολικά το ΑΕΠ η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 86 δισ. ευρώ, ή το 47%. Όσον αφορά στην κατανομή του ΑΕΠ στην Αττική ο Βόρειος τομέας παράγει 15,032 δισ. ευρώ, ο Νότιος 5,58 δισ. ευρώ, ο Κεντρικός 30,424 δισ. ευρώ, η Ανατολική Αττική 10,747 δισ. ευρώ, η Δυτική 4,375 δισ. ευρώ και ο Πειραιάς και Νήσοι 9,706 δις. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για διαχειρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τις ταμειακές αντοχές του Δημοσίου, ποντάροντας στα ταμειακά διαθέσιμα που κινούνται στην περιοχή των 37-38 δις. ευρώ.
Τα έκτακτα μέτρα στήριξης
Στις περιοχές που έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός ενεργοποιούνται τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών και συγκεκριμένα:
1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
3. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
4. Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
5. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
6. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.
Σημειώνεται επίσης ότι:
· Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).
· Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
· Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.