Πολύ διαφορετική από τις υφέσεις του παρελθόντος, είναι αυτή που έχει προκληθεί τώρα από την πανδημία του κορονοϊού σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ που σημείωσε ότι η τρέχουσα κρίση έχει πλήξει σοβαρά τον κλάδο των υπηρεσιών που είναι παγωμένος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.
Σε συνέντευξη της στο CNBC, η Σνάμπελ αναφέρει πως η ύφεση στον κλάδο των υπηρεσιών θα είναι διαφορετική από μια «κανονική» ύφεση και επισημαίνει πως κανείς δεν γνωρίζει για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξει ανάκαμψη και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απασχόληση.
Όπως ανέφερε η Σνάμπελ, τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας έχουν αποτρέψει μια μαζική αύξηση των ανέργων, όμως την ίδια ώρα, «κάποιοι άνθρωποι στην πραγματικότητα απλώς σταμάτησαν να εργάζονται και δεν προσμετρώνται ως άνεργοι». Για το πώς θα πλήξει διαφορετικά μέρη του πληθυσμού η κρίση που δημιουργεί η πανδημία, η Σνάμπελ αναφέρει πως «αυτό που βλέπουμε επίσης, που νομίζω ότι είναι σημαντικό, είναι ότι πλήττει διαφορετικές χώρες, πολύ διαφορετικά και στη συνέχεια πλήττει και τους ανθρώπους σε αυτές τις χώρες με πολύ διαφορετικό τρόπο», και πρόσθεσε πως «αυτό γεννά νέες δυσκολίες, κυρίως από δημοσιονομικής πλευράς, αλλά φυσικά, επηρεάζει και τη νομισματική πολιτική». Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέοι και οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς είναι πιο ευάλωτοι σε απολύσεις εξαιτίας των εργασιών τους.
Την ανάγκη να παραμείνει ισχυρός ο δανεισμός υπογράμμισε επίσης η Σνάμπελ τονίζοντας πως η ΕΚΤ «κοιτάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», ενώ για πιθανές αλλαγές στα επιτόκια τον Δεκέμβριο απάντησε πως «υπάρχουν λόγοι γιατί δεν μειώσαμε τα επιτόκια στο παρελθόν και τώρα θα πρέπει να ελέγξουμε αν αυτοί οι λόγοι εξακολουθούν να υφίστανται».
«Όλες οι αποφάσεις μας για τη νομισματική πολιτική αποτελούν πάντα ανάλυση μεταξύ κόστους και οφέλους και έτσι πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων στις τρέχουσες συνθήκες, ενώ πρέπει να σκεφτούμε και τις παρενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιλέγουμε πάντα εκείνα τα εργαλεία για τα οποία λειτουργεί αυτή η ισορροπία», επισήμανε η Σνάμπελ.