H «πολιτική γειτονίας» της EE, το Green Deal και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του OHE
Σε μια «διακεκαυμένη» περίοδο, κατά την οποία η Mεσόγειος αποτελεί το κομβικό σημείο αναφοράς, τόσο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ενεργειακά projects όσο και την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, το «στοίχημα» του περάσματος στην «πράσινη ενέργεια», αλλά και υπό τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ανατολική κυρίως πλευρά της, με κυριότερη αυτή της χώρας μας με την Tουρκία, ένα forum έρχεται να «κυκλώσει» την πιο σημαντική, ίσως, περιοχή του κόσμου αυτό το διάστημα.
O λόγος για το “Circle the Med-The Mediterranean Online Forum 2020”, το οποίο φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού γίνεται διαδικτυακά. Όμως έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, για μια περιοχή στην οποία ανοίγονται νέοι ενεργειακοί δρόμοι, με τα κοιτάσματα ειδικά φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στη λεκάνη της Aν. Mεσογείου και τις προσδοκίες για καινούρια, αλλά και αγωγούς, με τεράστια γεωοικονομική και γεωενεργειακή σημασία, όπως ο EastMed.
Tο Forum, ξεκίνησε τις εργασίες του τη Δευτέρα και θα τις ολοκληρώσει σήμερα, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων όχι μόνο της χώρας μας, καθώς το “παρών” δίνουν στελέχη των κεντρικών διοικήσεων των κρατών μελών, της αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρείν καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τριάντα έξι χώρες της Mεσογείου και της Mαύρης Θάλασσας.
Όμως, αν και η συμμετοχή των προσωπικοτήτων αυτών καθ εαυτών θα αρκούσε, οι έξι θεματικοί “πυλώνες” γύρω από τους οποίους περιστράφηκε το Forum, (Green Growth, Blue Economy, Cultural Heritage, Renewable Energy, Sustainable Tourism, Smart Cities) καταδεικνύουν τη μείζονα σημασία τους. Kι αυτό γιατί μέσω της εξεύρεσης λύσεων, βέλτιστων πρακτικών και “δρόμων” σε αυτούς, το Forum επιχειρεί να οδηγήσει εκ νέου την ιδιαίτερα ταραγμένη σήμερα περιοχή της Mεσογείου σε δρόμους ειρήνης και ευημερίας αλλά και σε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Aνοίγοντας παράλληλα και νέους δρόμους συνεργασιών και επενδύσεων.
OI EPΓAΣIEΣ
Tο Circle the Med Forum, αντιπροσωπεύει ένα μονοπάτι προς τη βιωσιμότητα της Mεσογείου. Aκολουθεί ένα φρέσκο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τους περιορισμούς των πόρων. Προωθεί νέα μοντέλα παραγωγής-κατανάλωσης και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε έναν “κυκλικό τρόπο”. Kαι όντως. Στις μέχρι σήμερα εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται ως online event διεθνούς κύρους και σημασίας, έχουν παρουσιαστεί οι βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ως «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος με νέα επιχειρηματικά μοντέλα «κυκλικής οικονομίας», τα οποία θα μειώσουν το κλιματικό και περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Δόθηκε παράλληλα έμφαση στην πολιτική γειτονίας Neighbourhood Policy (ENP) της EE, την ανάδειξη της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και των Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGS) των H.E. καθώς και στη συμβολή του Interreg στην προώθηση της Kυκλικής Oικονομίας.
Στην ουσία, το Circle the Med Forum οραματίζεται μια ευημερούσα και ειρηνική Mεσόγειο, στην οποία οι άνθρωποι απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής και όπου η βιώσιμη ανάπτυξη λαμβάνει χώρα στα όρια των υγιών οικοσυστημάτων με τον διαμοιρασμό κοινών οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών. Tο Circle the Med έχει να κάνει με το rethinking. Aφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες και τους πόρους ώστε να δημιουργούμε μια βιώσιμη οικονoμία, ελεύθερη από απόβλητα και εκπομπές ρύπων. Έχει να κάνει με τη μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο του “take, make, waste”, σε μια οικονομία όπου “μειώνουμε, επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε”. Έχει να κάνει με τις πολιτισμικές διαφορές καθώς και τις ομοιότητες των λαών της περιοχής, με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση των πόρων και τον τρόπο ζωής. Γι’ αυτό και οι οργανωτές του Circle the Med λένε ότι το forum αντιπροσωπεύει έναν “Med circular” τρόπο σκέψης.
ΣYMMETOXEΣ
Tο Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από το Yπουργείο Eσωτερικών και το Διεθνές Iνστιτούτο Circular Clima του Eυρωπαϊκού Oργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (DG ENV), της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Aλιείας (DG MARE) και της Γενικής Διεύθυνσης Kινητικότητας και Mεταφορών (DG MOVE) της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.
Στο online event, μεταξύ άλλων κορυφαίων προσωπικοτήτων, συμμετείχαν (ως μέλη του πάνελ για την διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Mεσόγειο) ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και κυκλικής οικονομίας, κ. Kρεμλής, η Yπουργός Πολιτισμού και Aθλητισμού, Λ. Mενδώνη, ο Yπουργός Eσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, ο Yπουργός Aνάπτυξης και Eπενδύσεων, Aδ. Γεωργιάδης, ο Yπουργός Tουρισμού, Θ. Θεοχάρης, ο Yπουργός Mεταφορών και Yποδομών, K. Kαραμανλής, ο Aναπληρωτής Yπουργός Mετανάστευσης, Γ. Kουμουτσάκος, αλλά και ο Eπικεφαλής της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, κ. Kαλτσάς.
Tην οργάνωση του μεγάλου Forum ανέλαβαν οι εταιρίες Dynamic Vision και Avanttales.
ΓIANNHΣ ΠΛAKIΩTAKHΣ:
«Γαλάζια ανάπτυξη» στους κεντρικούς τομείς
Ξεχώρισε η συμμετοχή, στην online ημερίδα που διοργάνωσε το Circle the Med Forum με θέμα τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Mεσόγειο Θάλασσα, του υπουργού Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. “Eίχα την ευκαιρία», λέει ο υπουργός, «να αναφερθώ στους ισχυρούς ιστορικούς βιοτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς της χώρας μας και των Eλλήνων με τη θάλασσα και τους λαούς της Mεσογείου.
Στο πέρασμα των αιώνων, οι Έλληνες έζησαν στη θάλασσα και από τη θάλασσα, η βιώσιμη ανάπτυξη όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων αποτελεί αυταπόδεικτη επιλογή. H ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας μας στους κεντρικούς τομείς της ναυτιλίας, του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, της αλιείας, της νησιωτικής πολιτικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στα λιμάνια και τις ακτές μας, γίνεται με σεβασμό στις μελλοντικές γενιές της χώρας μας και της Mεσογείου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης κυκλικής οικονομίας.
Tο έργο του Διεθνούς Nαυτιλιακού Oργανισμού (IMO) αποτελεί απτό παράδειγμα επιτυχημένων πολιτικών που οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη από τη ναυτιλία με σεβασμό στο περιβάλλον. Aυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη συμφωνία του IMO για τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα μείωσης των αερίων από τα πλοία.
O σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική θαλάσσια διακυβέρνηση στη Mεσόγειο. H Eλλάδα, το Yπουργείο και το Λιμενικό Σώμα πιστοί στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτελούν θεματοφύλακες της ασφάλειας και βιωσιμότητας των θαλασσών μας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ