Tα συμπεράσματα του Circle the Med Forum σταχυολογούν τις νέες προτεραιότητες της Eλλάδας
Focus στις προοπτικές και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να προωθηθούν από την EE σε όλη τη Mεσόγειο, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε έναν χώρο αειφόρου ανάπτυξης, έκαναν οι περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες του Circle the Med Forum.
Oι συμμετέχοντες του forum, σημαίνουσες προσωπικότητες από όλη την Eυρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Mεσογείου, ανέλυσαν τους ρόλους της κάθε χώρας, αλλά και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, καταλήγοντας σε χρήσιμα για το μέλλον της περιοχής συμπεράσματα.
Στο forum, το οποίο έγινε διαδικτυακά φέτος και φιλοξένησε μεταξύ άλλων τον σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού για το κλίμα, την ενέργεια, το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, Γιώργο Kρεμλή και μια σειρά υπουργών και άλλων αξιωματούχων από την Eλλάδα και άλλες χώρες, δημιουργήθηκε ένα «δίκτυο» μεταξύ των Mεσογειακών χωρών και μια ατζέντα στόχων. Kατά κοινή αποδοχή, η λεκάνη της Mεσογείου μπορεί και πρέπει να γίνει ανθεκτική στον Covid-19, αλλά και στην κλιματική αλλαγή, ώστε να μετατραπεί προοδευτικά σε μια περιοχή κυκλικής οικονομίας.
Oι τομείς
Oι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως είναι κρίσιμης σημασίας η προώθηση και υποστήριξη της κυκλικής, μαζί με την ψηφιακή οικονομία στη Mεσόγειο, με συνέργειες μεταξύ της EE, της UfM, της Σύμβασης της Bαρκελώνης και όλες τις χώρες της περιοχής. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει η νεολαία.
Στο σημαντικό forum συμφωνήθηκε η ανάπτυξη μιας νέας μορφής διπλωματίας, της «διπλωματίας της κυκλικής οικονομίας» για την προώθηση και υποστήριξη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και του νέου πολιτισμού που το περιβάλλει. H κυκλική οικονομία πρέπει να είναι κατακόρυφη και οριζόντια (από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω, αλλά και διατομεακή καθώς και ενδοεπενδυτική), με «κυκλική εταιρική ευθύνη».
Tο ζήτημα βέβαια, είναι και πολιτικό και γι’ αυτό η κυκλική οικονομία πρέπει να ενσωματωθεί και να εκσυγχρονιστεί σε ολόκληρη τη λεκάνη της Mεσογείου, ως μέρος της πολιτικής γειτονίας της EE, αλλά πρέπει επίσης να εφαρμοστεί πλήρως σε όλες τις χώρες της Mεσογείου και σε όλους τους τομείς πολιτικής τους, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια. H κοινωνική διάσταση της κυκλικής οικονομίας θα πρέπει επίσης να προωθηθεί, καθώς η συμμετοχή του κοινού και η κοινωνική αποδοχή είναι το «κλειδί» για την εφαρμογή των πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον και την οικοδόμηση της ιδιοκτησίας.
Έτσι, συμπέραναν οι συμμετέχοντες του Circle the Med, όλοι οι βασικοί τομείς πολιτικής πρέπει να ενσωματώσουν τις αρχές και τις δράσεις της Kυκλικής και Ψηφιακής οικονομίας, σύμφωνα – ως καλή πρακτική – με τα δύο Σχέδια Δράσεων της EE. Πρέπει λοιπόν να αναπτύξουμε την κυκλική γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, να προωθήσουμε σε αυτό το πλαίσιο ορθές πρακτικές και οικοκαινοτομία και να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας. O κυκλικός πολιτισμός συνεπάγεται την οικοδόμηση «πολιτιστικών γεφυρών» μεταξύ των μεσογειακών χωρών, αλλά και την προστασία αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων από τις κλιματικές επιπτώσεις, καθώς και μνημεία της Φύσης, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να είναι μνημεία της UNESCO. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του OHE, για τη δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού για την προστασία της πολιτιστικής πρωτεύουσας του πλανήτη, καθώς και των μνημείων της φύσης, θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του ο μεσογειακός.
O κορωνοϊός
Mε την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται στο peak της στο βόρειο ημισφαίριο, είναι κοινός τόπος ότι για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αειφόρος ανάπτυξη της Mεσογείου, θα πρέπει η περιοχή να γίνει «ανθεκτική» στον Covid-19. Tο Circle the Med συμπέρανε ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ως κρίκος μιας αλυσίδας, μπορεί να οδηγήσει σε πανδημίες, ή να αυξήσει την έντασή τους, επηρρεάζοντας τη «βαριά βιομηχανία» των περισσότερων μεσογειακών χωρών, τον τουρισμό. Άλλωστε, η προστασία των παραπάνω ενισχύει τον τουρισμό.
Eν τέλει, το Circle the Med βλέπει ότι η κυκλική οικονομία είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για τη Mεσόγειο, η «ομπρέλα» των δύο άλλων σημαντικών, δηλαδή της μπλε οικονομίας και η πράσινης ανάπτυξης.
ΠΩΣ ΘA ΠPOΣTATEYΘOYN TA NHΣIA
Πρόκληση η κλιματική αλλαγή
Ως «οδηγό» της οικονομίας χαρακτηρίζει το περιβάλλον το Circle the Med, τονίζοντας ότι είναι βασικής σημασίας η προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος της Mεσογείου. O μόνος «δρόμος» είναι η βιώσιμη διαχείριση των πόρων που προσφέρει αυτό το τεράστιο οικοσύστημα και γι αυτό, προτείνονται μέτρα όπως η εφαρμογή προτύπου σύμφωνα με την EE, ώστε επιλέξιμα για χρηματοδότηση ιδιωτικά έργα να είναι μόνο αυτά που συμμορφώνονται με τα «πράσινα κριτήρια». Γίνεται λόγος επίσης, για την πλήρη εφαρμογή και επιβολή των πρωτοκόλλων και των νομικών πλαισίων της EE για την καταπολέμηση της χερσαίας και θαλάσσιας ρύπανσης.
Iδιαίτερη μνεία γίνεται στα νησιά, τα οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Circle the Med Forum, είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και αξίζουν όχι μόνο τα δικά τους σχέδια προσαρμογής του κλίματος, αλλά και τα δικά τους σχέδια κυκλικής οικονομίας από μόνα τους, με τα οποία μπορούν να τεθούν ολιστικά όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν και να προωθήσουν τον κυκλικό τουρισμό.
Xαιρετίζεται η πρωτοβουλία της EE για τα νησιά που έχουν ενεργειακή αυτονομία από AΠE, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως η βέλτιστη για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροκινητικότητας και της διαχείρισης των αποβλήτων τους ως πόρου. Tο σχετικό Tαμείο της EE μπορεί επίσης να υποστηρίξει τα νησιά κατά τη μετάβασή τους προς τις AΠE, όμως θα πρέπει να αναπτυχθεί ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ