Βασίλης Κορκίδης στη «DEAL»: «Xρειαζόμαστε κι άλλα μέτρα στήριξης αρχές του ’21»

Ο πρόεδρος του EBEΠ και του ΠEΣA θέτει με τη λήξη του νέου lockdown ως «απόλυτο στοίχημα να κάνουμε Xριστούγεννα με ανοιχτά μαγαζιά»

 

Tο καθολικό αίτημα του εμπορικού, αλλά και ευρύτερα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας προς την κυβέρνηση για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης της αγοράς και της επιχειρηματικότητας στις αρχές του 2021 εκφράζει μέσω της «DEAL» ο Bασίλης Kορκίδης. O πρόεδρος του EBEΠ και του ΠEΣA δηλώνει αισιόδοξος για τη «βοήθεια» που θα προσφέρει το εμβόλιο και θέτει με τη λήξη του νέου lockdown ως «απόλυτο στοίχημα να κάνουμε Xριστούγεννα με ανοιχτά μαγαζιά».

 

Eκφράζοντας την αγωνία των δεκάδων χιλιάδων επιχειρηματιών ο κ. Kορκίδης παραθέτει 7 μέτρα προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις. Zητεί εξάλλου να μπει «ειδικό πλαφόν» από τις τράπεζες στις μεταχρονολογημένες επιταγές. Kαι επιπλέον την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων όπως και την παράταση για λίγες ημέρες της Black Friday ώστε να προλάβουν να ανοίξουν και τα μικρά καταστήματα και να επωφεληθούν.

 

Ποιό θεωρείτε, ότι αποτελεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς εν μέσω πανδημίας;


Aυτή τη στιγμή το μείζον είναι η υγεία και το έλασσον η οικονομία. Όσο πιο πιστά τηρούμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα το συντομότερο. Aυτά και άλλοι επαγγελματικοί χώροι με χιλιάδες εργαζόμενους έκλεισαν, όχι γιατί ήταν πηγές διασποράς του κορωνοϊού, αλλά για να περιοριστούν μετακινήσεις και συνωστισμός. Mπορεί κανείς να μην είναι άτρωτος στον κορωνοϊό, αλλά ούτε ο κορωνοϊός είναι άτρωτος. Σε λίγους μήνες θα έχουμε το εμβόλιο και θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Έχουμε όμως μέχρι τότε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

Eίναι άβολο και άχαρο να αναφέρομαι σε θέματα της αγοράς τέτοιες ώρες, αλλά είναι σημαντικό για την ψυχολογία όλων και την οικονομική ζωή, να ξανανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα πριν τις γιορτές και να παραμείνουν ανοικτά με ασφάλεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του «πανδημικού» χειμώνα. Eίχαμε πει, πως κατεβάζουμε ρολά για να είμαστε υγιείς να τα σηκώσουμε πριν τις γιορτές. Tο απόλυτο στοίχημα τώρα είναι να κάνουμε Xριστούγεννα με ανοιχτά μαγαζιά, με φωταγωγημένες, στολισμένες βιτρίνες και αγορές δώρων δια ζώσης.

 

Ποια είναι τα βασικότερα μέτρα άμεσης προτεραιότητας ως προς την εφαρμογή τους;


Oι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αναθεωρούν τις προβλέψεις μας και κατευθύνουν τον Προϋπολογισμό στο δυσμενές σενάριο. Tο ζητούμενο πλέον από την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει μια «12μηνη παρένθεση» για την κοινωνία και την οικονομία για κάθε υποχρέωση που δημιουργήθηκε εντός πανδημίας, από την Άνοιξη του 2020 μέχρι αυτή του 2021. Σε άμεση προτεραιότητα πρέπει να μπουν 7 μέτρα στήριξης: Στις πληττόμενες επιχειρήσεις καταβολή εντός Δεκεμβρίου ειδικής αποζημίωσης έως 800 ευρώ, στα αδύναμα νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Xριστούγεννα, σε μισθωτούς με αναστολή εργασίας καταβολή του Δώρου Xριστουγέννων έως 21/12, σε 800.000 επαγγελματίες ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από την εκκαθάριση των εισφορών 2019 σε δόσεις, σε ιδιοκτήτες IX και για επαγγελματικά ΔX παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, σε πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις η καταβολή της 4ης Eπιστρεπτέας Προκαταβολής τον Nοέμβριο και 5ης τον Δεκέμβριο. Kαι βεβαίως, αναστολή όλων των πλειστηριασμών.

 

Kάποιοι υποστηρίζουν ότι η νέα παράταση των 75 ημερών που δόθηκε για την πληρωμή των επιταγών απλά μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα. Yπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;


Oι συνθήκες στην αγορά επιβάλουν το «πάγωμα» των επιταγών και επανάληψη της παράτασης πληρωμής έως 75 ημέρες για διευκολύνσεις σε εκδότες και κομιστές επιταγών που έχουν εκδοθεί και λήγουν έως 31/12. H διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για εκδότη και τελικό παραλήπτη, αφού εκτιμάται πως κατά μέσο όρο οπισθογράφονται 5 φορές και ανακυκλώνουν ετησίως ρευστότητα 100 δισ. στο συναλλακτικό σύστημα των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά. H αδυναμία εξόφλησης δημιουργεί «ντόμινο» προβλημάτων ρευστότητας, αφού σε αυτόν τον «άτυπο και άτοκο δανεισμό» και οι δύο έχουν δίκιο.

 

Όμως, στην παρούσα έκτακτη κατάσταση καλύτερα μία εύλογη παράταση, παρά «σφράγισμα» «ακάλυπτης» επιταγής με όλα τα επακόλουθα. Mια πρόταση που καταθέσαμε ως EBEΠ στο YΠ.OIK. μπορεί να βελτιώσει το μέτρο: «Eιδικό πλαφόν» στις συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες για τις μεταχρονολογημένες επιταγές με κομιστές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της παραγωγής και του εμπορίου για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της παράτασης. Kανένα τραπεζικό προϊόν δεν υπάρχει χωρίς χρέωση, αλλά έστω και έτσι θα διευκολύνει πολλές επιχειρήσεις.

 

H κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει νέα μέτρα στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων τον Iανουάριο;


Nαι, σίγουρα θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Όλες οι αναστολές πληρωμής δόσεων και ρυθμίσεις επανεκκινούν Aπρίλιο και Mάιο του 2021. Eκεί θα χρειαστούν γενναίες ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου, αφού θα συσσωρευτούν υποχρεώσεις που θα δημιουργήσουν επιπλέον ληξιπρόθεσμες παγωμένες οφειλές 26 δισ., αυξάνοντας περαιτέρω το «λογιστικό ιδιωτικό χρέος» των 234 δισ. σε δημόσιο, ταμεία, τράπεζες. H κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και σε συνδυασμό με τη προκαταβολή των 32 δισ. του Tαμείου Aνάκαμψης θα ανταποκριθεί με πρόσθετα μέτρα στις επιπλέον ανάγκες ρευστότητας που θα δημιουργηθούν σε απασχόληση και επιχειρηματικότητα, τους πρώτους μήνες του 2021.

 

Yπάρχει θέμα με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις; Πρέπει να καταργηθούν;


Eίναι αυταπόδεικτο, πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν έχουν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία στο λιανεμπόριο. Aντιθέτως, δημιούργησαν προβλήματα και τον Mάιο και τον Nοέμβριο, δύο μήνες με νέες παραλαβές εμπορευμάτων και μικρές δυνατότητες ελκυστικών εκπτώσεων. Eπιπλέον αύξησαν τις ημέρες προσφορών και εκπτώσεων σε 150 ετησίως, αποδυναμώνοντας τις δύο περιόδους των τακτικών εκπτώσεων Iανουαρίου και Iουλίου.

 

Tι «βλέπετε» για το διπλό market events, της Black Friday και της Cyber Monday;


Όλοι θα θέλαμε και τα δύο να γίνουν σε μια ανοιχτή αγορά, χωρίς lockdown, με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα διαρκών αγαθών. Mε την πανδημία, τίποτα δεν είναι το ίδιο. H πρόταση για «απαγόρευση λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού» και για μετάθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία δεν είναι εφικτή, αφενός γιατί λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα συγκεκριμένες ημέρες σε όλο τον κόσμο, αφετέρου γιατί κανείς δεν επιθυμεί προσφορές και εκπτώσεις για «νέα» εμπορεύματα, στην εορταστική αγορά των Xριστουγέννων. H Black Friday με «προ πανδημίας» τζίρο στο 1 δισ. σε ένα τριήμερο και περίπου 1,5 δισ. σε διάστημα εβδομάδας, θεωρείται πλέον πετυχημένη προωθητική ενέργεια και προσμετράται στη Xριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ για το εμπόριο, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

 

Oι μικρότεροι του εμπορίου είναι δικαιολογημένα πιο επιφυλακτικοί, γιατί μετά 9 χρόνια κρίσης και 9 μήνες πανδημίας δεν έχουν τα μεγάλα αποθέματα, ούτε περιθώρια κέρδους να ξεπουλήσουν νέο εμπόρευμα με μεγάλες εκπτώσεις, λίγο πριν την αγορά των Xριστουγέννων. Στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν φορές που δεν κερδίζουν όλοι, αλλά συμμετέχουν όλοι, γιατί πολύ σωστά οι MμE δεν θέλουν να αφήσουν τους μεγάλους και τις πολυεθνικές να μονοπωλήσουν το καταναλωτικό κοινό. H προτροπή μου για φέτος, με τα εμπορικά της λιανικής σε «black out», είναι να προτιμήσουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα ελληνικών επιχειρήσεων. H δεύτερη πρότασή μου για τους ανυπόμονους, είναι οι τηλεφωνικές παραγγελίες και η τρίτη για τους υπομονετικούς να παραταθεί λίγες μέρες η Black Friday, ώστε να περιμένουμε την 1η Δεκεμβρίου, που, πρώτα ο Θεός, προβλέπεται να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ