Τι αυξήσεις θα δουν οι εργαζόμενοι στους μισθούς τους
Σε αντιπαράθεση στο πολιτικό επίπεδο εξελίσσεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3 μονάδες, με την αντιπολίτευση να μην συμφωνεί σε όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί αύξησης των μισθών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη ρύθμιση και ισχυρίζεται ότι δημιουργείται μαύρη τρύπα στα έσοδα του ΟΑΕΔ και των ασφαλιστικών ταμείων ενώ επιπλέον σε αυτό το ΚΚΕ, που επίσης καταψήφισε, σημειώνει ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει αυτόματα μείωση του μικτού μισθού των εργαζομένων.
Πάντως από την πλευρά της η κυβέρνηση εστιάζει στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει σφοδρή επίθεση για την καταψήφιση του εν λόγω μέτρου. Κατά την κυβέρνηση, μαζί με τη μείωση κατά 0,9% που ήδη έχει γίνει, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ και έτσι «το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό των 36,66 ποσοστιαίων μονάδων από 40,56%. Και με την μείωση αυτή θα ωφεληθούν παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 2.000.000 εργαζόμενοι».
Καθαρές αποδοχές
Κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ. Ένας μισθωτός των 1.500 ευρώ θα έχει όφελος 342 ευρώ. Ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 456 ευρώ. Οι εργοδότες για την καταβολή μικτού μηνιαίου μισθού 2.000 ευρώ, θα έχουν ετήσιο όφελος 636 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.500 ευρώ, θα έχουν όφελος 477 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.200 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 381 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 318 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 800 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 254 ευρώ.
«Και όμως αυτές τις ρυθμίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους και την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, τις καταψήφισε. Είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη» υποστηρίξε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ απαντώντας στην κριτική για την μαύρη τρύπα στον ΟΑΕΔ υποστηρίξε ότι ο οργανισμός παίζει κεντρικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των χρημάτων από το πρόγραμμα SURE αλλά και του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στήριξη με πόρους του προϋπολογισμού
Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Open υποστήριξε ότι η ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έπρεπε να συνοδεύεται από διασφάλιση αντίστοιχων του κρατικού προϋπολογισμού, εξηγώντας γιατί το ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών στη βουλή.
«Επειδή πρόκειται για μία πολύ σοβαρή ρύθμιση και επειδή εμείς πιστεύουμε ότι μόλις ανοίξουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλυφθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας, αυτό που χρειάζεται είναι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι η ρύθμιση αυτή θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μονάχα για ένα μικρό διάστημα» είπε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε:
«Διότι η αρχική της θέση ήταν ότι αυτό θα γίνει σε βάρος των εσόδων του ΟΑΕΔ, δηλαδή, σε βάρος των προγραμμάτων της ανεργίας και αυτό είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε. Χρειάζεται λοιπόν η ρύθμιση αυτή, αλλά χρειάζεται και διασφάλιση ότι θα γίνει με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν ήταν μία ολοκληρωμένη ρύθμιση, ψηφίσαμε παρών. Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη στο θέμα αυτό.
Εδώ και παρά πολύ καιρό έχουμε τοποθετηθεί, διότι ήταν μία δική μας πρόταση αυτή στις συναντήσεις που κάναμε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Είναι μία πρόταση που την παλεύουμε και ήδη έχουμε καταφέρει να κάνει η κυβέρνηση ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αρχικές της τοποθετήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μέτρο αυτό τελικά δεν θα εφαρμοστεί σε βάρος των προγραμμάτων για να την ανεργία. Αυτή είναι η θέση μας και είναι παρά πολύ καθαρή».
Μπόνους και αντίδωρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είχαν υποστηρίξει την άποψη ότι ότι το όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων, αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είχε κάνει λόγο για «υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ» καθώς θα οδηγηθεί σε μείωση πόρων κατά 43% για τη στήριξη προγραμμάτων και επιδομάτων. Για στέρηση πόρων από τον ΟΑΕΔ για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών αλλά και μπόνους προς τις επιχειρήσεις με ελάχιστο αντίδωρο για τους εργαζόμενους, είχε περιγράψει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο Γιώργος Γεωργακόπουλος εκ μέρους της ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος ωστόσο εστιάζουν αποκλειστικά στην καταψήφιση της διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα η ΝΔ συνέδεσε την κριτική της για την καταψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με την καταψήφιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματος των «100.000 νέων θέσεων εργασίας».