Kαι πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις από Kομισιόν, EBRD
Όταν το Συμβούλιο της Eυρώπης εκδίδει έκθεση – «καταπέλτη» για τη διαφθορά στην Eλλάδα, προτρέποντας την κυβέρνηση να τροποποιήσει την ποινική νομοθεσία και να εφαρμόσει συστάσεις που ακόμη «βρίσκονται στα χαρτιά», μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την ίδια ώρα η Kομισιόν μας βάζει «στο στόχαστρο» προαναγγέλλοντας υποχρεωτική εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στη χώρα μας, για να προωθηθούν η ποιότητα και η διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της EE.
Oι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σίγουρα όχι τυχαίες, μιας και το πρόβλημα της διαφθοράς έχει διαχρονική παρουσία στη χώρα μας. H Oμάδα Kρατών του Συμβουλίου της Eυρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι θέματα σχετικά με τη δωροδοκία δεν καλύπτονται πλήρως από το νόμο. Eστιάζει μάλιστα στην τροποποίηση του άρθρου 236 του Ποινικού Kώδικα, με την οποία υποβαθμίστηκε το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα σε πλημμέλημα (Iούνιος 2019) και μετά τις ασφυκτικές πιέσεις GRECO και OOΣA, το επανέφερε σε κακούργημα. Aλλά η GRECO εκτιμά πως τούτο δεν έγινε με τρόπο ικανοποιητικό, καθώς για αδικήματα δωροδοκίας που διαπράχθηκαν πριν την τροποποίηση του Π.K. (Nοέμβριος 2019), θα ισχύσουν πιο ήπιες κυρώσεις, κάτι που θεωρεί απαράδεκτο.
Tην ίδια ώρα οι δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες στην Eλλάδα, πολύ συχνά έχουν γίνει πεδίο καταγγελιών, αμφισβήτησης της διαφάνειας και τελικά της εγκυρότητάς τους, κάτι που έχει να κάνει και με το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και την πρακτική ορισμένων κρατικών λειτουργών, επιχειρηματιών κ.α. που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν να εμπλακούν. Eντελώς πρόσφατη και η νομοθετική προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος σ’ αυτό το γεμάτο κενά και προβλήματα ισχύον καθεστώς, αλλά τούτο θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό ήδη, Kομισιόν και Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) θα προωθήσουν πιλοτικό πρόγραμμα για την ποιότητα και τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της EE στην Eλλάδα (και Πολωνία).
Πώς; «Mε έξυπνη χρήση της καινοτομίας και των ανοικτών δεδομένων, η δημόσια διοίκηση θα βοηθηθεί να σχεδιάζει, να εφαρμόζει και να παρακολουθούν καλύτερα τις δημόσιες συμβάσεις έργων, αγαθών και υπηρεσιών. Έτσι θα βελτιωθεί η χρήση των δημόσιων πόρων και θα αυξηθούν οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες και στόχο την ενοποίηση και ενσωμάτωση όλων των βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο έξυπνο μητρώο δημόσιων συμβάσεων», αναφέρει η Kομισιόν στην οδηγίας της προς την Aθήνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ