Η αντίδραση της Ευρώπης θωρακίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η Scope Ratings στην ανάλυσή της «2021 Sovereign Outlook» για την Ευρωζώνη.
Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 4,5% το 2021, μετά από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% το 2020, ως απόρροια του δεύτερου κύματος κορωνοϊού και του νέου lockdown που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο, καθώς και τις πιο αδύναμες τουριστικές εισπράξεις.
Οι τουριστικές εισπράξεις για το σύνολο του 2020 αναμένεται να είναι κατά 70% χαμηλότερες από αυτές του 2019.
Τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για να περιορίσει τις συνέπειες του ιού, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι πολιτικές δράσεις των θεσμών της ΕΕ αναφορικά με τα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο καθώς οι διαρθρωτικές πολιτικές, θέτουν μία σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, και θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη του 2021.
Παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, στηρίζοντας το θετικό Outlook στην αξιολόγηση ΒΒ.
Η ολοκλήρωση της πτωχευτικής νομοθεσίας θα υποστηρίξει τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών μέσω του σχεδίου Ηρακλής.
Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης θωρακίζονται πλήρως από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στα οποία έχει προχωρήσει η ΕΚΤ και η Ευρώπη, όπως το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας PEPP της ΕΚΤ και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες έκδοσης χρέους της Ελλάδας για το 2021, μαζί με το σημαντικό ταμειακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η κυβέρνηση, ύψους 35 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, που θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως το τέλος του 2022.