Τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις και ανάπτυξη, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο για τη χώρα, παρουσίασε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί σε δείπνο που δόθηκε προς τιμή του από το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.
Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στις πραγματικότητες που συνέτειναν στην ελληνική και γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, επισημαίνοντας το πρόβλημα του ελλείμματος, την υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα, τη φοροδιαφυγή, καθώς και την κατάσταση που επικράτησε στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού για να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές, μέσα στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της οικονομίας, οι οποίες έπρεπε να γίνουν εδώ και αρκετά χρόνια, όπως τόνισε.
Ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που συμβάλλουν στην εξυγίανση και στην αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων αιτιών της δημοσιονομικής ανισορροπίας και αδυναμιών, ενισχύοντας την ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένους τομείς και σε νοσούσα κατάσταση, με συμφέροντα και διαφθορά, που συνέβαλε στη δημιουργία του προβλήματος, περιέγραψε ενδεικτικά το καθεστώς στο ιατρικό σύστημα και στο εκπαιδευτικό, δίνοντας μια εικόνα που λειτουργούσε ανασταλτικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε με έμφαση, όπως και νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο CNBC, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα τα καταφέρει με αυτή τη γενναία προσπάθεια του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι ήδη έχει καθοριστεί ο σχεδιασμός για το τι θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2014. Έκανε αναφορά στη λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, στις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές και στη σημασία των παραγωγικών επενδύσεων.
Απευθυνόμενος σε στελέχη του αμερικανικού αυτού πολιτικού και οικονομικού οργανισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, περιγράφοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει με βάση το πολιτιστικό, το ιστορικό και το τουριστικό της υπόβαθρο.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε αισιόδοξο τόνο για τις προοπτικές που διανοίγονται, παρά τα σημερινά προβλήματα, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επενδυτικές ευκαιρίες και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, έθιξε επίσης τα θέματα της Κύπρου με τις τουρκικές απειλές, με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για λύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι η κατάσταση στην Κύπρο με την παρουσία σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών και με τη συνεχιζόμενη κατοχή είναι απαράδεκτη, προσθέτοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και κάθε ανεξάρτητου κράτους, να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ.
Στη συνέχεια, είπε επίσης ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού προηγουμένως η χώρα αυτή αλλάξει για να μην είναι αυτή που είναι σήμερα, με κατοχή ξένων εδαφών και με απειλές κατά των γειτόνων της.
Τέλος, κάλεσε την ηγεσία της πΓΔΜ να επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, εδραιώνοντας έτσι τις φιλικές σχέσεις και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας.