Στο μικροσκόπιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί η ελληνική κρίση χρέους.
Όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάερτι, υιοθετώντας μια αισθητά πιο σκληρή ρητορική και επικρίνοντας την ΕΕ, υπάρχει κίνδυνος για το ξέσπασμα κρίσης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει σωστά την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Φλάερτι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) θα εξετάσουν επισταμένως τα προβλήματα της Ελλάδας στην συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον σήμερα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) συζήτησαν σχετικά με την Ελλάδα και στη συνάντησή τους στη Γαλλία νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε αύριο (σήμερα) το βράδυ στο δείπνο –όπως κάναμε και στην Μασσαλία στην G7– είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, πρέπει να χειριστούν αυτό το ζήτημα σχετικά με την Ελλάδα», είπε ο Φλάερτι στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.
«Σε διαφορετική περίπτωση οι αγορές θα προχωρήσουν, θα έχουμε κάποιου είδους κρίση, αυτή θα μετατραπεί σε τραπεζική κρίση, θα πλήξει τράπεζες σε όλο τον κόσμο, και θα μπορούσαμε να εισέλθουμε σε μια νέα πιστωτική κρίση, η οποία θα προκαλέσει συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας. Άρα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε.
Ο Φλάερτι επισήμανε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να «προπορευθούν στο παιγνίδι» εάν επέλεγαν να αυξήσουν το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική– θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωζώνη, πιθανώς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, αν και παραμένει ασαφές εάν πρόκειται να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό.
«Η G20 είναι μια ευρύτερη ομάδα, κάτι που είναι καλό γι’ αυτή τη συζήτηση. Μπορεί να θελήσουμε οι χώρες της BRICS να λάβουν μέρος διαμέσου του ΔΝΤ», είπε ο Φλάερτι, δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.