Εφόσον η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας εξακολουθούν να πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού
Να στηρίξει περαιτέρω τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση με ένα πακέτο στήριξης που έρχεται τους επόμενους μήνες εφόσον η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας εξακολουθούν να πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει η βεντάλια των πακέτων στήριξης , όπως διαμηνύουν αρμόδια στελέχη για το 2021, όταν μάλιστα και τα μηνύματα που εκπέμπει το οικονομικό επιτελείο δεν το αποκλείουν. Εφόσον χρειαστεί, οι δέσμες παρεμβάσεων για τους ευάλωτους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις μπορεί να «τραβήξουν» ίσως και μετά τον Απρίλιο. Ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει στο τραπέζι ένα σχέδιο συνεχούς επικαιροποίησης των μέτρων προκειμένου να στηρίξει όσους κινδυνεύουν, με μήνα-ορόσημο τον Απρίλιο, αφού τότε εκτιμάται η υποχώρηση της υγειονομικής «εισβολής», άρα και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ως εκ τούτου, το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξεταστεί η παράταση κάποιων μέτρων και οι όποιες δράσεις υιοθετηθούν θα είναι ανάλογες της πορείας και των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, στους εργαζομένους και στους πληγέντες κλάδους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει πως το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης εκτιμάται, ως τώρα, στα 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και τα 7,5 δισ. ευρώ το 2021.
Με βάση τις ανάγκες
Αναφορικά με την κατανομή των κονδυλίων στήριξης σε παλαιότερες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε αναφέρει πως πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και για τη στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχει και βοήθεια. Έστειλε μήνυμα τονίζοντας πως είναι σαφές ότι και κατά την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να υπάρχει και ένα πακέτο στήριξης για αυτούς που κινδυνεύουν. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το βάθος της κρίσης με τον κορωνοϊό. Ουσιαστικά αφορά τα μέτρα Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου τα οποία θα ληφθούν με βάση την τότε υγειονομική κατάσταση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η παράταση κάποιων μέτρων από τα πακέτα στήριξης που ισχύουν ήδη, τα οποία θα είναι στοχευμένα σε πληγέντες κλάδους και εργαζομένους.
Για το βουνό των χρεών κατά την πανδημία, που απειλούν με ασφυξία την αγορά και τους εργαζομένους, από το οικονομικό επιτελείο έχει μπει στο τραπέζι μια νέα ρύθμιση «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των χρεών σε έως και 120 δόσεις, αφού οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό, όχι μόνο για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» μέχρι τον Απρίλιο, αλλά για όσους φόρους έχουν μείνει απλήρωτοι από την αρχή του 2020. Στους φόρους μάλιστα που έχει ανασταλεί η πληρωμή μέχρι τον Απρίλιο θα προστεθούν και τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις του νέου έτους.
Πάντως, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αν και σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί τόνισε πως θα πρέπει να δούμε πόσες δημιουργήθηκαν από την κρίση, τι χαρακτήρα και τι διάρκεια έχουν και ποιες δυνατότητες έχουν οι επιχειρήσεις για να τις αποπληρώσουν, υπογράμμισε πως θα έχουν εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε, όπως είπε, να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. «Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.