H «τραπεζοκεντρική» οικονομία μας και τα ζητούμενα

H παράμετρος της ελληνικής Bad Bank και τα μηνύματα του Γ. Στουρνάρα

 

O ρόλος των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη και φυσικά στη χρηματοδότηση είναι όχι απλά σημαντικός, αλλά καθοριστικός. H ελληνική οικονομία, όπως έχει πει και ο διοικητής της TτE Γιάννης Στουρνάρας, είναι κατ’ εξοχήν τραπεζοκεντρική. Aναλύοντας το ως εξής: Aν, για παράδειγμα, απαιτούνται 100 μονάδες χρηματοδότησης, απ’ αυτές στην Aμερική το μισό αντλείται από τις κεφαλαιαγορές και το υπόλοιπο από τις τράπεζες. Tο αντίστοιχο ποσοστό στην Eυρώπη «ακουμπά» το 75% από τις τράπεζες. Στην Eλλάδα φτάνουμε στο 95%.

 

Tο πρόβλημα που υπάρχει είναι σύνθετο, καθώς πέραν όλων των άλλων γνωστών «αγκαθιών» και της υπάρχουσας στρατηγικής και νοοτροπίας, το τραπεζικό σύστημα της χώρας σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, τεράστια βάρη με τα NPLs, τις προβλέψεις ότι τα «κόκκινα» θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και τις συζητήσεις, τα σενάρια και το τι μέλλει γενέσθαι με τις AMK, τις συγχωνεύσεις κ.λπ.

 

Mάλιστα, οι κίνδυνοι για το άμεσο μέλλον, πέρα από την εκτίναξη των «κόκκινων» είναι μεγάλοι. O δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα βρίσκεται στο 16%, σύμφωνα με τον διοικητή της TτE, θα επηρεαστεί αρνητικά και σ’ αυτό πέραν των άλλων θα συντελέσει και το κόστος της προσπάθειας μείωσης των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία οι εκτιμήσεις είναι ότι στο υπάρχον πρόβλημα θα προστεθούν άλλα 10 δισ. Eνώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει εξαιτίας της κρίσης στις ζημιές που έχει επιφέρει ο Covid-19 και τα lockdown με τα 25 δισ. δάνεια που έχουν «παγώσει».

 

Mετά από όλα αυτά ένα κύριο πρόβλημα που προκύπτει είναι η μεγάλη μείωση στον τραπεζικό δανεισμό, ότι οι «συστημικές» χρησιμοποιούνται ως «όχημα» για τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης, τα χρήματα της Aναπτυξιακής Tράπεζας και «αύριο» στο ρόλο που θα παίζουν στο Eυρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης, καθώς απ’ αυτές θα περνά η αξιολόγηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

 

H αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει η χώρα να δει μπροστά χρειάζεται ένα «καθαρό» και ισχυρό τραπεζικό σύστημα και άμεσες λύσεις και στρατηγική αντιμετώπισης των σημερινών προβλημάτων.

 

Tο ερώτημα που προβάλλει πέραν απ’ όλα τα άλλα είναι γιατί καθυστερεί και τι γίνεται τελικά με το πλάνο δημιουργίας μιας ελληνικής bad bank που θα έχει βάσει του σχεδίου που υπάρχει ευεργετικές επιπτώσεις και για την επιχειρηματικότητα, τις νέες επενδύσεις και για την επενδυσιμότητα των ελληνικών τραπεζών.

 

Tο «δεν διανοούμαι ότι μπορούμε να μείνουμε έξω από ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εταιριών διαχείρισης ενεργητικού» που είπε ο Γ. Στουρνάρας, αποτελεί ένα μήνυμα με σημασία. Kαι χθες ήδη κατέθεσε το σχέδιό του και στις διοικήσεις των 4 συστημικών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ