Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Φραντς, χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικα στην Αθήνα, ωστόσο, όπως λέει: “Θα πρέπει να περιμένουμε καταρχήν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Γενικότερα όμως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες, τα μέτρα είναι πράγματι πολύ σκληρά και δεν μπορείς να περιμένεις αποτελέσματα σε μια νύχτα. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι το επίπεδο του χρέους που κυμαίνεται στο 160 % επί του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο ενός haircut, μιας αναδιάρθρωσης. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων έχει προτείνει να ανταλλάξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ελληνικά ομόλογα με άλλα ομόλογα που θα εκδώσει και θα εγγυάται το ίδιο το Ταμείο με μείωση της αξίας τους κατά 50 %. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα”.
Οι Οίκοι προάγγελοι κακών ειδήσεων
Αυτό που κυριάρχησε αυτή την εβδομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν εκτός από το ελληνικό ζήτημα, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την Standard & Poor´s. Αμφισβητείται η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ή η αξιοπιστία των Οίκων, ρωτήθηκε ο ειδικός:
“Καταρχήν της Ιταλίας καθώς στη χώρα αυτή παρατηρούνται δημοσιονομικά ατοπήματα και αυτό εδώ και καιρό. Το ιταλικό χρέος ανέρχεται στο 120 % επί του ΑΕΠ. Η υποβάθμιση συνιστά μια προειδοποιητική βολή προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή των μέτρων που αναμένονται καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν διαδοχικές αναθεωρήσεις των προγραμμάτων. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει και να υλοποιηθεί επιτέλους το πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι οίκοι αξιολόγησης λοιπόν είναι απλώς προάγγελοι δυσάρεστων ειδήσεων ή απλώς υποδεικνύουν ατοπήματα. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να αποκεφαλίζουμε τους αγγέλους δυσάρεστων ειδήσεων όπως στην αρχαία Αθήνα”.
Οι “κακοί Οίκοι” και οι “λαμπρή ιταλική οικονομία”
Αρκετοί αναλυτές έκαναν λόγο για μια πολιτική απόφαση ή μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα, συμπληρώνοντας ότι οι αμερικανικοί οίκοι αξιολογούν τους Ευρωπαίους με πιο αυστηρά κριτήρια από ότι του Αμερικανούς. Ο επικεφαλής των πέντε σοφών δεν συμφωνεί:
“Πρόκειται για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Κατά τη διάρκεια της κρίσης βέβαια οι Οίκοι δεν απέκτησαν την καλύτερη φήμη καθώς αξιολόγησαν με τριπλό Α συγκεκριμένα χρεόγραφα που αποδείχτηκαν σκουπίδια. Παρόλα αυτά όμως: οι Οίκοι αξιολογούν χώρες, οι πληροφορίες τους μπορούν να επαληθευτούν, και φυσικά και έχουν και περιθώρια λήψης αποφάσεων. Άλλωστε και οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμιστεί. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για τους κακούς αμερικανικούς οίκους που επέκριναν μια λαμπρή ιταλική οικονομία”.