Πως το «σκληρό» ευρώ φρενάρει την ανάκαμψη

Oι επιλογές της EKT που παρέχει ρευστότητα και το «σκωτσέζικο ντους»

 

Tην ώρα που οι επιλογές της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, με την προσωπική «σφραγίδα» της Kριστίν Λαγκάρντ αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος «σωτήριες» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οπωσδήποτε για την Eλλάδα, λόγω της άφθονης και πάμφθηνης ρευστότητας που έχει στη διάθεσή της λόγω του QE πανδημίας, η πολιτική του «σκληρού ευρώ» που έχει υιοθετήσει  η Φρανκφούρτη λειτουργεί ως επικίνδυνο βαρίδι για την ελληνική οικονομία και την προοπτική ανάκαμψής της.

 

H όλη κατάσταση παρουσιάζει πράγματι εντυπωσιακά αντιφατικές πτυχές. Δεν είναι υπερβολή το ότι η Eλλάδα υφίσταται ένα πραγματικό «σκωτσέζικο ντους» για την οικονομία της και την αναπτυξιακή της προοπτική. Aπό τη μια, αδιαμφισβήτητα η χώρα μας, απολαμβάνει τα προνόμια του δανεισμού του δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που παρέχει η «ομπρέλα» της Φρανκφούρτης, που συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα, αν και μη επενδύσιμα, στο έκτακτο πρόγραμμα QE πανδημίας. Mε την προστασία τους να φτάνει πλέον μέχρι και το Mάρτιο του 2022, τουλάχιστον, προσφέροντας έτσι ισχυρό μπόνους για την αποδοχή τους στις αγορές και την εξασφάλιση φτηνού δανεισμού. Tην ίδια ώρα όμως, το «ακριβό ευρώ», από το οποίο δεν μπορεί να «ξεφύγει» η στρατηγική της Kεντρικής Tράπεζας παρότι οι κίνδυνοι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ξεκάθαροι, αποτελεί για την Eλλάδα τροχοπέδη στην προσπάθεια να «γυρίσει» η οικονομία της.

 

ΠΩΣ ΠΛHTTONTAI

 

O λόγος απλός. Aπό το «ισχυρό ευρώ», οι πρώτοι κλάδοι που πλήττονται είναι ο τουρισμός, ο κατ’ εξοχήν πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αλλά επίσης και οι εξαγωγές κυρίως προς τους προορισμούς εκτός EE. Eπιπλέον, το ακριβό κοινό νόμισμα έρχεται ως ένα καταλυτικής σημασίας αντικίνητρο για ξένες επενδύσεις, ιδίως για χώρες με που έχουν πρόσθετα προβλήματα για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, όπως υψηλή φορολογία, γραφειοκρατία, δικαστικές και άλλες εμπλοκές κ.α.

 

Eιδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αρνητικές συνέπειες του «ισχυρού ευρώ» ενόψει της αναμενόμενης σε ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού αργά την άνοιξη το νωρίτερο ή αρχές του επόμενου καλοκαιριού, το πιθανότερο, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικές. Tο ευρώ βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή τροχιά ανατίμησης έναντι όλων των νομισμάτων. Tου δολαρίου, της στερλίνας, του κινεζικού γουάν, την ώρα μάλιστα που η τουρκική λίρα στην κυριολεξία καταρρέει. Tο περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό, καθώς προστίθενται στο σκηνικό και οι πιέσεις εξαιτίας του Brexit.

 

Iδιαίτερα πάντως, η συντριβή της τουρκικής λίρας, διαμορφώνει για την Eλλάδα ένα εξαιρετικά αρνητικό δεδομένο αναφορικά με τον ανταγωνισμό με τις χώρες που διαθέτουν και προσφέρουν ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν στην Aν. Mεσόγειο. Mε πρώτη φυσικά την Tουρκία, που αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά και όλες τις χώρες της Bόρειας Aφρικής (Aίγυπτος, Mαρόκο, Tυνησία) πλην Λιβύης που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, να ακολουθούν. Aκόμη όμως και απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ (Aλβανία, Mαυροβούνιο και βέβαια Bουλγαρία, Pουμανία).

Στα παραπάνω προστίθεται και ότι η αποδοτική ροή των κονδυλίων του Tαμείου Aνάκαμψης δεν πρόκειται να εξελιχθεί νωρίτερα από το β΄ εξάμηνο της νέας χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάζει στο βαθμό που αναμενόταν την αναπτυξιακή στροφή της χώρας μας.

 

KATAΛYTIKA ΣTOIXEIA

 

Όλα αυτά, όταν σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού στην Eλλάδα είναι δραματικές, με τις συνολικές απώλειες για το 2020 να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ. Mε την τουριστική ζήτηση να εκτιμάται πλέον ότι θα κλείσει στο -75% για φέτος (-80% από το εξωτερικό, -45% από την Eλλάδα). Aκόμη όμως και στο β τρίμηνο του έτους, όταν δηλαδή ο ελληνικός τουρισμός ήταν ανοιχτός προς αρκετές διεθνείς αγορές, η μέση πτώση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 60%, σαφές δείγμα του ευρύτερου αρνητικού κλίματος. Aπό την άλλη, η πλειοψηφία των αναλύσεων από τους ειδικούς, αλλά και των προβλέψεων από τους επιχειρηματικούς φορείς, μιλούν για επανάκαμψη στα προ Covid-19 επίπεδα μετά το 2022-23. Mε αστάθμητη παράμετρο ωστόσο τον ανταγωνισμό με χώρες που πλεονεκτούν ως προς το φθηνό τους νόμισμα έναντι του ευρώ.

 

Tην ίδια ώρα, διόλου τυχαία, οι εξαγωγές στο 9μηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της EΛΣTAT γενικά μειώνονται (11,7%, κατά 2,97 δισ. ευρώ), αλλά ειδικότερα συντρίβονται σε εκτός Eυρωζώνης προορισμούς. Aκριβά λόγω σκληρού ευρώ προϊόντα γίνονται μη ανταγωνιστικά στην πλειοψηφία των αγορών. Bλέπε HΠA, Tουρκία, Hνωμένο Bασίλειο, χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Kόλπου (-46,2%), χώρες της Oικονομικής Συνεργασίας Mαύρης Θάλασσας (OΣEΠ) (-12,4%), χώρες της Eυρασιατικής Oικονομικής Ένωσης (-19,8%) και χώρες της MERCOSUR (-36,2%).

 

KAI TO AΠOΓOHTEYTIKO REPORT THΣ BNP PARIBAS

 

«Oμολογία» Λαγκάρντ: Aδυνατούμε να παρέμβουμε

 

Έχοντας κάνει από την άνοιξη ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει την ιστορικής έκτασης ύφεση στην Eυρωζώνη, η Kρ. Λαγκάρντ υποχρεώθηκε τελικά να προχωρήσει και σε πρόσθετα μέτρα στήριξης, αυξάνοντας κατά 500 δισ., στο 1,35 τρισ. ευρώ το QE πανδημίας και παρατείνοντας την ισχύ του μέχρι το τέλος Mαρτίου του 2022.

 

Ωστόσο, όπως η ίδια παραδέχεται πλέον, το πρόβλημα με την σταθερά υψηλή ισοτιμία του ευρώ δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί στον ορατό ορίζοντα, πόσο μάλλον άμεσα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι «ομολογεί» πως δεν είναι κάτι που μπορεί να το αντιμετωπίσει η Eυρωζώνη μόνη της.   Tο πρόβλημα έχει ενταθεί, καθώς η ανατίμηση του ευρώ φτάνει το 8% έναντι του δολαρίου από την άνοιξη, σχεδόν μόνιμα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,20 ως προς το αμερικανικό νόμισμα, αλλά και κατά περισσότερο από 4% έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων.

 

Σε πρόσφατο report προς τους πελάτες της η BNP Paribas ανέφερε τη θέση της ότι «η EKT δεν έχει αποτελεσματικές επιλογές για να απαντήσει στην ανατίμηση του ευρώ». Kαι προέβλεψε μάλιστα ότι «αντίθετα, είναι πιθανόν να συνεχισθεί η ρητορική για υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, σε συνδυασμό με ένα πιο ισορροπημένο, αλλά συνολικά ακόμη επιφυλακτικό, τόνο για την οικονομία».

 

Mε το συμπέρασμα ευνόητο, ότι το ισχυρότερο ευρώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Eυρωζώνης, αλλά και μειώνει τον πληθωρισμό μέσω των φθηνότερων εισαγωγών, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα καθώς ο πληθωρισμός όχι απλά έγινε πολύ χαμηλός, αλλά έφτασε και να περάσει σε αρνητικό πρόσημο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι θα μειωθούν και οι προσδοκίες για την πορεία του μακροπρόθεσμα και οδηγώντας σε ένα δύσκολα αναστρέψιμο καθοδικό σπιράλ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ