Ποιες αποδείξεις θα ισχύουν
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το αφορολόγητο όριο και το χτίσιμό του με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η Εφορία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη με την εκπνοή του έτους, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποτιμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και στα εισοδήματα.
Οι όποιες αποφάσεις για το εάν θα υπάρξουν διορθώσεις στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών της κατανάλωσης και για την περίοδο των γιορτών που η αγορά κινείται στους ρυθμούς του click away και του lockdown.
Το αφορολόγητο όριο
Μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «θα δούμε το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να μην αδικηθεί κανένας».
Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά δεν ήταν ομαλή από πλευράς κατανάλωσης λόγω των διαδοχικών lockdown. Το μέτρο διαχρονικά θα παραμείνει αλλά «το πώς θα εφαρμοστεί θα το κοιτάξουμε με πολλή προσοχή ώστε να μην αδικηθεί κανένας», σημείωσε.
Αφού μετρηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όλου του έτους θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Οι ανακοινώσεις πάντως μπορεί να γίνουν ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες αφού «τα συγκεκριμένα στοιχεία θα είναι χρήσιμα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2020 που θα γίνουν σε πολλούς μήνες από τώρα» όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Το μέτρο πάντως επανεξετάζεται με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι να προβλέπουν οριζόντια μείωση του ποσοστού από 30% σε 20% ή εφαρμογή κλίμακας όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές στο μέτρο των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα, οι φορολογούμενοι που τελικά δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).
Ποιες αποδείξεις μετρούν
Στις e-αποδείξεις που «μετρούν» περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.
Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).