Μια αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους σε κράτος μέλος της Ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ταμπού», επεσήμανε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ.
Σύμφωνα με τον κ. Ρογκόφ, εν μέσω έντονων ανησυχιών των αγορών για ένα ενδεχόμενο «κραχ» χώρας στην Ευρωζώνη, εν προκειμένω στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία» αλλά ο υπαρκτός κίνδυνος να μην μπορέσει να ελεγχθεί ο «τρόμος» των επενδυτών για τις αποταμιεύσεις τους και να εκδηλωθεί ένα … «κύμα εκροών καταθέσεων από τα τραπεζικά συστήματα των υπερχρεωμένων περιφερειακών κρατών προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που θεωρούνται ασφαλέστερες, όπως η Γερμανία».
Σε μια τέτοια περίπτωση, ισχυρίζεται ο κύριος Ρογκόφ, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος συνολικά στην Ευρωζώνη θα είναι ενδεχομένως μη αντιμετωπίσιμος!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pimco Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ο οποίος επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα στον γαλλικό.
«Οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να βυθίσουν την Ευρώπη σε μια τεράστια τραπεζική κρίση που θα επιδεινώσει την κρίση χρέους και θα καταστήσει βέβαιη άλλη μια οικονομική ύφεση», δηλώνει ο κορυφαίος διαχειριστής σε άρθρο του στους Financial Times και προτρέπει τους Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς στην άμεση ανάληψη δράσης για την θωράκιση των τραπεζών και την προετοιμασία τους για ένα «πιστωτικό γεγονός» και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως αυτό θα έχει.
Και στο ερώτημα γιατί η διάλυση θα ξεκινήσει από τις γαλλικές τράπεζες, η απάντηση είναι ότι αυτές έχουν μεγάλη έκθεση στο χρέος όλων σχεδόν των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και απευθείας παρουσία στην Ελλάδα μέσω των ελληνικών τραπεζών που έχουν εξαγοράσει εδώ και χρόνια!