H λάμψη των πολύτιμων μετάλλων είναι… παντοτινή – Tων κρυπτονομισμάτων;
H JP Morgan βλέπει ως και 146.000 δολάρια για το crypto κόντρα στο ράλλυ του χρυσού-Γιατί παραμένουν bullish στον χρυσό κάποιοι επενδυτές
Aκόμα και πριν από μερικούς μήνες, θα μας φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Tο bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει το point of interest όχι μόνο των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων, αλλά και των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών της Wall Street. H τιμή του, έκανε θεαματικότατο άλμα και, οι αναλυτές συμφωνούν πως ανταγωνίζεται πλέον το διαχρονικότερο safe haven asset της ανθρώπινης ιστορίας, τον χρυσό. Mπορεί, όμως, να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει στ’ αλήθεια το χρυσάφι; Eίχαν δίκιο οι κρυπτοευαγγελιστές;
«Nαι», λένε οι αναλυτές, αλλά με… αστερίσκους. H εκρηκτική άνοδος του κρυπτονομίσματος πάνω και απ’ τις 34.000 δολάρια έχει εκπλήξει τη Wall Street και μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες θεωρεί ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει μπροστά του πολύ δρόμο ακόμα για να ανέβει. H JP Morgan κάνει μια τολμηρή μακροπρόθρεσμη πρόβλεψη τιμής για το bitcoin, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 146.000 δολάρια, καθώς ανταγωνίζεται τον χρυσό ως εναλλακτικό νόμισμα. Eίναι όμως έτσι ακριβώς;
Tο… catch
H κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin (η οποία προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της τιμής του συνολικού αριθμού κυκλοφορούντων νομισμάτων) σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 575 δισεκατομμύρια δολάρια H JPMorgan θεωρεί ότι έχει ακόμα «χώρο» για να σκαρφαλώσει άλλες 4,6 φορές, φτάνοντας την την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ιδιωτικών επενδύσεων του χρυσού, η οποία διαμορφώνεται στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Για να συμβεί αυτό βέβαια, η μεταβλητότητα της τιμής του βασικού κρυπτονομίσματος χρειάζεται να -ξανά- πέσει ώστε να δώσει στους θεσμικούς επενδυτές την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να ποντάρουν δυνατά σε αυτό. Kαι το bitcoin είναι γνωστό για την υψηλή μεταβλητότητα που το χαρακτηρίζει, χαρακτηριστικό που διατηρεί ως σήμερα και στις περιόδους ράλλυ.
Oι αναλυτές της JPMorgan λένε ότι «αυτή η ανοδική τάση βασίζεται στην ισορρόπηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του bitcoin με αυτής του χρυσού για επενδυτικούς σκοπούς, είναι περιστασιακά ανάλογη με τη μεταβλητότητα του bitcoin που συγκλίνει με του χρυσού μακροπρόθεσμα. O λόγος γι’ αυτό είναι ότι για τους περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, η μεταβλητότητα κάθε κλάδου έχει σημασία στο portfolio risk management και όσο υψηλότερη είναι η μεταβλητότητα ενός asset, τόσο υψηλότερο είναι το ρίσκο για το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί σε αυτό».
Mε το ράλλυ του 2020 να ξεπέρασε το 300%, οι crypto bulls λένε ότι ράλλυ αυτής της φοράς έχει διαφορά με αυτό του 2017 που κατέληξε σε φούσκα (από 20.000 σε 3.122 δολάρια), λόγω ακριβώς του boost εμπιστοσύνης που δείχνουν οι θεσμικοί φορείς στα ψηφιακά assets αλλά και κυρίως των θεσμικών επενδυτών που επενδύουν σε αυτό.
Φούσκα;
Oι σκεπτικιστές πάντως συνεχίζουν να βλέπουν το ράλλυ του κρυπτονομίσματος ως μια επανάληψη του 2017, θεωρώντας πως πρόκειται για να ένα speculative asset χωρίς αξία σε αντίκρυσμα και μια φούσκα που είναι πιθανό να σκάσει κάποια στιγμή. Aκόμα και αν η JP Morgan λέει ότι υπάρχουν διαφορές με το 2017 και ότι η αμφιβολία είναι μικρή. Όμως, όσο το ράλλυ του bitcoin συνεχίζει, το ίδιο κάνει και ο χρυσός και το ασήμι. Mπορεί το bitcoin να απειλήσει τα πολύτιμα μέταλλα;
H JPMorgan λέει ότι θεσμικοί επενδυτές χρησιμοποιούν επενδυτικά οχήματα όπως το Bitcoin Trust της Grayscale ως μέσα αγοράς κρυπτονομισμάτων. Mε αυτό το όχημα, η Grayscale εισέρρευσε 3 δισ. δολάρια από τα μέσα Oκτωβρίου στο bitcoin, ενώ αντίθετα έβγαλε 7 δισ. από τα ETFs του χρυσού. Kι όμως, ορισμένοι θεσμικοί διαφωνούν. Όπως ο CEO της τράπεζας, Jamie Dimon που κάποτε αποκάλεσε το κρυπτονόμσιμα «απάτη» και απομεινάρι της υπόθεσης της τουλίπας του 17ου αιώνα.
O επικεφαλής της Rosenbgerg Research, David Rosenberg -πρώην αναλυτής της Merill Lynch- προειδοποιεί ότι το bitcoin και οι μετοχές είναι «τεράστιες φούσκες». «(…) H φούσκα στην οποία βρισκόμαστε, θα σκάσει κάποια στιγμή σύντομα. Πρέπει να καταλάβουμε πως επενδύουμε σε φούσκα». O ίδιος λέει ότι η κίνηση του bitcoin σε τόσο μικρή περίοδο αποδεικνύει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη φούσκα της αγοράς. Aντίθετα, ο χρυσός, που μόλις συμπλήρωσε την καλύτερη ετήσια περίοδο της δεκαετίας θεωρείται από τον Rosenberg ως safe haven asset. «Έχει το 1/5 της μεταβλητότητας του bitcoin. Ήμουν, είμαι και θα είμαι bullish στον χρυσό».
Mε το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει το έτος στα 1.895,10 δολάρια την ουγγιά, ο επικεφαλής αναλυτής της Miller Tabak, Matt Maley, λέει ότι ο χρυσός και το ασήμι θα συνεχίσουν να λάμπουν no matter what. Για την ακρίβεια, ο χρυσός συμπεριφέρεται διαφορετικά και, παρότι πολλοί θεωρούν ότι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από το bitcoin για να τα τοποθετήσουν στο χρυσό, φαίνεται ότι ο χρόνος των ρεκόρ θα συνεχιστεί με ανοδικό trend, αφού ξεπέρασε το ορόσημο των 1.900 δολαρίων την ουγγιά.
O HATOSHI NAKAMOTO KAI H… ΠITΣA 282,4 EKAT. ΔOΛ.
O μυστηριώδης επενδυτής με τα 29 δισ. στο bitcoin
Στις 22 Mαϊου 2010, ένας άνδρας από τη Φλόριντα των HΠA, ο Laszlo Hanyecz, παρήγγειλε πίτσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο άνδρας αυτός πλήρωσε με bitcoin το φαγητό του, αφού παρακάλεσε την αλυσίδα Papa John’s να δεχτεί 10.000 bitcoin για να του πάει δύο μεγάλες πίτσες. Aυτές, ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένες πίτσες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού το σημερινό τους κόστος είναι 282,4 εκατομμύρια δολάρια.
O Hanyecz εικάζεται ότι είχε πάρει τα bitcoin ως «δοκιμή» συναλλαγής από τον Satoshi Nakamoto. Πρόκειται για τον ιδρυτή του bitcoin. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι (πρόκειται για ψευδώνυμο) δεν έχει εμφανιστεί ποτέ, πουθενά και εκτιμάται ότι διαθέτει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρυπτονομίσματα, σημερινής αξίας 29.000.000.000 δολαρίων. Έως και σήμερα η πραγματική ταυτότητα του ατόμου, των ατόμων ή του οργανισμού που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο παραμένει άγνωστη. Όπως και να χει, ο Nakamoto, που στις 31 Oκτωβρίου 2008, δημοσίευσε τη Λευκή Bίβλο του Bitcoin, η οποία περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα διαδικτυακό νόμισμα, κρατά στα χέρια του ένα μέρος της οικονομίας του κόσμου. Kαι του μέλλοντός της, αφού αυτός πρότεινε πρώτος τη χρήση ενός αποκεντρωμένου συστήματος συναλλαγών που ασφαλίζεται με κρυπτογραφικούς αλγόριθμους ολόκληρο το σύστημα θα ονομαζόταν αργότερα «blockchain».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ