Έξοδος στις αγορές: Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο crash test του 2021

Την πρώτη έξοδο στις αγορές για το νέο έτος ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τα θετικά μηνύματα των οίκων αξιολόγησης, με πιο σημαντικό αυτό της JPMorgan Chase, που συστήνει την αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αποκλείεται να γίνει με την έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών με στόχο την άντληση  2-3 δισ. ευρώ, αν και στα στοιχήματα βρίσκεται και ένα 10ετές ομόλογο.

 

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο πιο μακροπρόθεσμος ελληνικός τίτλος που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι το 25ετές ομόλογο (λήξης 2042) που προέκυψε από το swap ομολόγων του 2017. Οι αναλυτές προβλέπουν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε τέσσερις εξόδους στις αγορές.

 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ ) έχει επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος από τις αγορές περίπου 12 δισ. ευρώ με μεσαίας και μεγάλης διάρκειας τίτλους, με στόχο τη μείωση του μεριδίου των έντοκων γραμματίων. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 -μέσω πέντε διαφορετικών εκδόσεων- το δημόσιο δανείστηκε από τις αγορές 12 δισ. ευρώ, με τις υποβληθείσες προσφορές να διαμορφώνονται σε σχεδόν 77 δισ. ευρώ.

 

 

Εν αναμονή της αξιολόγησης από Fitch

 

 

Ο κύκλος των αξιολογήσεων από τους ξένους οίκους ανοίγει από αυτόν τον μήνα με τη Fitch να κάνει ποδαρικό στις 22 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τους αναλυτές προβλέπεται πως θα διατηρήσει σταθερή τη βαθμολογία για την ελληνική οικονομία.

 

Τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα από τις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων αλλά και οι εισροές από κοινοτικά προγράμματα το 2021, δίνει στην Ελλάδα το περιθώριο να διαχειριστεί την πανδημία, με στόχο πάντα το μαξιλάρι να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο των 30-32 δισ. ευρώ.

 

Οι εισροές από τις κοινοτικές πηγές προβλέπονται στα 3 δισ. ευρώ (SURE, το RRF, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.)  και 1,3 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs (συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης προϋπολογίζονται 5,5 δισ. ευρώ), οι ιδιωτικοποιήσεις στα 1,5 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος ως απόλυτο ποσό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ