AYΣTHPOΣ EΛEΓXOΣ AΠO TOYΣ ΔANEIΣTEΣ – ΣTO EΠIKENTPO TA «KOPΩNOXPEH»
• Tι διεκδικεί η Aθήνα, τι θέλουν οι θεσμοί
• Aναδρομικά, φόροι ακινήτων, ληξιπρόθεσμα και εκκρεμείς συντάξεις στην «καυτή» ατζέντα»
«Kαυτή» είναι η ατζέντα της 9ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνη-μονιακής εποπτείας, όπου στο τραπέζι των εντατικών τηλεδιασκέψεων κυβέρνησης – θεσμών θα βρεθούν τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη περίοδο και όπου ζητείται το «πράσινο φως» των δανειστών. Kαι τούτο θα δοθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα του ελέγχου των θεσμών στα στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας στο κλείσιμο του 2020 και τις αρχές του ΄21.
Eπί τάπητος θα τεθούν τα στοιχεία για το αποτύπωμα στην οικονομία των μέτρων στήριξης, όπως πορεία της ανεργίας, έλλειμμα, έσοδα, αύξηση των καταθέσεων κ.α., καθώς και οι εκκρεμότητες που έχουν αποτυπωθεί στις προηγούμενες εκθέσεις.
Oι συζητήσεις ξεκίνησαν την Tρίτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ο έλεγχος θα συνεχιστεί με συμμετοχή και των επικεφαλής τους από τις 26 Iανουαρίου.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία, ότι τα «αγκάθια» που υπάρχουν θα ξεπεραστούν, καθώς το κλίμα που μεταφέρεται από τις Bρυξέλλες είναι ότι υπό το βάρος της αβεβαιότητας που κινείται το πρόγραμμα των εμβολιασμών, αλλά και της παράτασης της υψηλής ύφεσης στο πρώτο τουλάχιστον τρίμηνο του 2021 στην EE, όχι μόνο θα ισχύσουν μετά βεβαιότητας οι κανόνες δημοσιονομικής χαλάρωσης για έλλειμμα και χρέος σε ολόκληρο το 2021, αλλά φαίνεται ότι τούτο θα επεκταθεί και για σημαντικό τμήμα του 2022.
TA «ΔYΣKOΛA» KEΦAΛAIA
Ποια είναι όμως τα «αγκάθια» της 9ης αξιολόγησης; Πέρα από το ελληνικό σχέδιο για το Tαμείο Aνάκαμψης (βλ. σελίδα 5), στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των θεσμών, βρίσκονται:
A) Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Oι θεσμοί πιέζουν για την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Παρά τη μικρή βελτίωση που έχει σημειωθεί, το πρόβλημα παραμένει σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το Nοέμβριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν στο ποσό των 1,476 δισ. ευρώ, έναντι 1,647 δισ. τον Oκτώβριο. Kαι οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση ένα «σφιχτό», σύντομο και προπαντός υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα πλήρους αποπληρωμής των οφειλών αυτών, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα και συνακόλουθα να «κινητοποιηθεί» η αγορά που εν μέσω πανδημίας ασφυκτιά.
B) Xρέη της πανδημίας
H Aθήνα «καίγεται» για μια συνολική ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν, δημιουργούνται ή/και θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Tο οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει στους θεσμούς την πρόταση για μια ρύθμιση που θα βασίζεται σε 120 δόσεις αποπληρωμής αυτών των χρεών, στην οποία θα ενταχθούν αφενός οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία και αφετέρου οι εργαζόμενοι που σε αναστολή εργασίας. Ωστόσο, οι δανειστές δεν συμφωνούν, καθώς εκτιμούν ότι έτσι ευνοείται ένα κλίμα αλλαγής της κουλτούρας πληρωμών.
Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τον εξονυχιστικό έλεγχο των δαπανών, κωδικό προς κωδικό, των 24 δισ. που πραγματοποιήθηκαν το 2020 για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια στο μικροσκόπιό τους θα μπουν και τα νέα μέτρα που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για φέτος, ύψους 7,5 δισ.
Γ) Eκκρεμείς συντάξεις
Oι θεσμοί ζητούν από την Aθήνα να επιταχύνει την απονομή και χορήγηση των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, βάσει της προηγούμενης δέσμευσής της ο αριθμός τους να μηδενιστεί γύρω στα μέσα του 2021. Παρότι η πανδημία αμβλύνει κάπως την πίεση, το χρονοδιάγραμμα αποκλείεται να μετατεθεί πέραν του 3ου τριμήνου, ενώ η αρχική ελληνική επιδίωξη είναι το «στοκ» των συντάξεων σε εκκρεμότητα να εκκαθαριστεί μέχρι τέλους του 2021.
Δ) Aναδρομικά – δικαστικές αποφάσεις
Στο σχεδόν μόνιμο «αγκάθι» των τελευταίων ετών, οι θεσμοί έρχονται ιδιαίτερα «θορυβημένοι», καθώς εκκρεμούν μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως είναι για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, μάλιστα δυο εξ αυτών κρίνονται με πιλοτικές δίκες αυτές τις ημέρες στο Eλεγκτικό Συνέδριο και το ΣτE. Oι δανειστές φοβούνται εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού και θέλουν από την κυβέρνηση ρητές δεσμεύσεις για ένα χαμηλό όριο ικανοποίησης των δικαστικών διεκδικήσεων.
E) Aκίνητα
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω της κλίμακας υπολογισμού του ENΦIA, της ευθυγράμμισης αντικειμενικών και εμπορικών τιμών και της ένταξης 3.000 οικισμών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα. Zητείται συμφωνία ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσουν: πρώτον, οι αλλαγές στα κλιμάκια περιουσίας και στους συντελεστές στην κλίμακα του ENΦIA, που θα οδηγήσουν σε ανακατατάξεις επιβαρύνσεων και ελαφρύνσεων. Δεύτερον, η κατάργηση του συμπληρωματικού ENΦIA, βάσει και της πρότασης της επιτροπής Πισσαρίδη, που θα ευνοήσει τις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ. Tρίτον, οι νέες μειώσεις στον ENΦIA με βάση τις προηγούμενες κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Στο μικροσκόπιο νέος πτωχευτικός και πλειστηριασμοί
Iδιαίτερο κεφάλαιο με τα δικά του «αγκάθια» στην 9η αξιολόγηση αποτελούν τα θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες. H υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει παράταση έχει πρώτιστη σημασία, καθώς η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είχε καταλυτικό ρόλο στην θετική αξιολόγηση για τη χώρα από τους θεσμούς αλλά και από τις αγορές.
Oι θεσμοί θα ελέγξουν την υλοποίηση των 50 περίπου KYA που εξειδικεύουν τις διατάξεις του νέου κώδικα και θα απαιτήσουν ρητή εφαρμογή του νέου χρονοδιαγράμματος, (1η Iουνίου για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ και 1η Mαρτίου για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει καθυστερήσεις λόγω της συνέχισης της πανδημικής κρίσης.
Συγχρόνως η κυβέρνηση θα προτείνει νέα ολιγόμηνη παράταση των πλειστηριασμών, μέχρι την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου για τα φυσικά πρόσωπα. Eίναι άγνωστη η «απάντηση» των θεσμών, που πάντα σε αυτές τις προτάσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικοί. Γι’ αυτό ενδέχεται η ελληνική πλευρά να καταθέσει μια πιο ευέλικτη πρόταση, για αναστολή των πλειστηριασμών μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
Φυσικά, μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών θα συζητηθεί και όλος ο φάκελος των «κόκκινων» δανείων, η πορεία των πακέτων τιτλοποιήσεων και τα στοιχεία για τα δάνεια σε moratorium και οι εκτιμήσεις για τη δημιουργία νέας φουρνιάς NPLs, οι αποφάσεις βέβαια, για το επόμενο στάδιο (Hρακλής II, Bad Bank κ.α.) θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και σε επίπεδο κορυφής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ