Με βαλίτσες γεμάτες φωνές για ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, αντιδράσεις εσωκομματικές και μη, αίτημα για εκλογές και νέα μέτρα που «γονατίζουν», βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι επαφές του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον αυτό το διήμερο κρίνονται ως ζήτημα ζωής και θανάτου για την ελληνική οικονομία καθώς θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό εάν η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου για να μπορέσει έτσι να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο κ. Βενιζέλος συμμετέχει στη σύνοδο του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τους εκπροσώπους της τρόικα και ομόλογους του.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου, τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα σε συνδυασμό με τον έλεγχο της τρόικας, καθώς και το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια χρεοκοπίας, τονίζοντας πως οι συζητήσεις και οι φήμες και που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της χώρας δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση.
Κρίσιμο τετ-α-τετ Παπανδρέου-Μέρκελ
Ωστόσο οι κρίσιμες επαφές για το μέλλον της χώρας μας δεν τελειώνουν με την επιστροφή του κ. Βενιζέλου από τις ΗΠΑ αλλά συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα όπου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει την εξεύρεση μιας λύσης με την βασική προϋπόθεση της παραμονής της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ.
Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχουν επιστρέψει στην Αθήνα. Και τότε θα γνωρίζουμε πλέον με σαφήνεια ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας. Γιατί αν η τρόικα έχει πάρει το πράσινο φως από Νέα Υόρκη και Βερολίνο να ανάψει το δικό της πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δις ευρώ, για να πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του Οκτωβρίου, το στοίχημα, προς το παρόν, θα έχει κερδηθεί.
Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα «ξημερώσει» στην Ελλάδα, με τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους απλήρωτους.