Λαγκάρντ: «Παρούσα» στις αγορές έως 03/2022 η ΕΚΤ

«Παρούσα στις αγορές τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι να διασφαλιστούν ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες» διαβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Τούτο συνεπάγεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξαντλήσει το πρόγραμμα- μαμούθ αγοράς ομολόγων (στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) ύψους 1,850 τρισ. ευρώ.

 

Πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ της ΕΕ κατά 3,9% φέτος

 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, επισήμανε ότι διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, παρά το δεύτερο κύμα και το lock down που ακολούθησε, η ΕΚΤ διατηρεί προς το παρόν την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 3,9% φέτος. Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόβλεψη αυτή σε μεγάλο βαθμό είχε ενσωματώσει τις εξελίξεις αυτές από τον περασμένο Δεκέμβριο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ, όπως τόνισε η ίδια, είναι έτοιμη να δράσει προσαρμόζοντας αναλόγως το “οπλοστάσιο” της.

 

Επιπλέον, εξήγησε, έχουν σημειωθεί κάποιες θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άμβλυνση της αβεβαιότητας. Συγκεκριμένα, επήλθε συμφωνία για το Brexit, η έστω αργή πορεία των εμβολιασμών αποτελεί πρόσθετο στοιχείο και, τέλος, η πρόοδος που έχει συντελεστεί για τη λειτουργία του Ταμείου της Επόμενης Γενιάς στην ΕΕ (Next Generation EU), το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Όσον αφορά στο Ταμείο, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί λειτουργικό χωρίς καθυστερήσεις.

 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της δημοσιονομικής στήριξης, υποστηρίζοντας ότι παραμένει κρίσιμη παράμετρος για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι έκτακτα φορολογικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ως απάντηση στο ύφεση που προκάλεσε η πανδημία θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να παραμείνουν στοχευμένα και σε κάθε περίπτωση να είναι προσωρινά.

 

Άνιση η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

 

Η ίδια χαρακτήρισε άνιση την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Προσέθεσε δε ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης ανακάμπτει επαρκώς, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον τομέα των υπηρεσιών».

 

Όσον αφορά στον τραπεζικό δανεισμό η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ δείχνουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αναφέρει μια αυστηροποίηση των όρων για τις χορηγήσεις κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Την απέδωσε κατά κύριο λόγο στον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε ένα πλαίσιο συνεχούς αβεβαιότητας σχετικά με τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων καθώς και στις ανησυχίες τους σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα του οφειλέτη. Οι τράπεζες που ρωτήθηκαν σχετικώς, όπως είπε η ίδια, ανέφεραν επίσης μείωση της ζήτησης δανείων από εταιρείες το τέταρτο τρίμηνο. Αντίθετα η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε επίσης μία περαιτέρω αύξηση της καθαρής ζήτησης από τα νοικοκυριά για δάνεια για αγορά κατοικίας στο τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που οι τράπεζες εφαρμόζουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για τις εγκρίσεις των δανείων.

 

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, καθώς αυτή επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ