Έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης
Νέες πρωτοβουλίες με στοχευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού αναμένεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Πρόκειται για την… εθιμοτυπική συνάντηση του νέου υπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και το γεγονός ότι ο ΣΕΤΕ ήταν δεύτερος στη σειρά, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει και το ειδικό βάρος που έχει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά τα ήδη εφαρμοζόμενα σε όλες τις επιχειρήσεις υποστηρικτικά μέτρα καθώς και τις πρωτοβουλίες που αφορούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως ο μηχανισμός επιδότησης αποζημίωσης των αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος του μηνός.
«Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη όσο και επείγουσα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε όχι μόνο έναν απολογισμό της κατάστασης και των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων του κράτους, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για τις δράσεις των επόμενων μηνών, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και του προγράμματος εμβολιασμών όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Επί τάπητος τέθηκε επίσης και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου, με έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Στο μεταξύ, έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή εντός του 2020. Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου που προβλέπει ότι για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων εντός του 2020 καταβάλλεται στον εργοδότη, για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Για εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του προαναφερθέντος κλάδου υποχρεούνται να υποβάλουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 ειδικό έντυπο δηλώνοντας:
– Οτι ανήκουν στον ΚΑΔ 5510, ήτοι ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.
– Αν η επιχείρησή τους έκλεισε εντός του Μαρτίου 2020 με κρατική εντολή και αν επαναλειτούργησε εντός του Ιουνίου 2020.
– Αν η επιχείρησή τους συνέχισε τη λειτουργία της καθώς αυτή κρίθηκε αναγκαία για ειδικούς λόγους και επετράπη κατ’ εξαίρεση.
– Αν έκαναν χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 69 ν. 4745/2020) περί μεταφοράς του συνόλου ή του υπολοίπου των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2021, για εργαζομένους τους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που τέθηκε σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνέχισε να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
– Οτι απέδωσαν στους εργαζομένους για τους οποίους δεν έκαναν χρήση τής ως άνω δυνατότητας τις αποδοχές αδείας (επί του ονομαστικού μισθού τους για το έτος 2020) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
– Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).