H παρέμβαση-τομή για ένα γενναίο κούρεμα οφειλών
Eν μέσω έξαρσης της πανδημίας και ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών ακόμη προχωρεί σε δύσβατα μονοπάτια, οι προειδοποιήσεις ότι τα χειρότερα για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις θα φανούν όταν ξαστερώσει μεν ο ορίζοντας απ’ τον Covid-19, αλλά συγχρόνως θα πάψει και η ισχύς των μέτρων στήριξης, πληθαίνουν.
Kύρια ανησυχία και βασικό μέλημα όλων το πώς θα αναχαιτιστεί το τσουνάμι που αναμένεται να ξεσπάσει πανευρωπαϊκά με χρεοκοπίες χιλιάδων επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους. Iδιαίτερα όμως εκείνων, μικρών και μεσαίων που δεν έχουν εύκολη ή στερούνται πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Στο πλαίσιο αυτό μόνο απαρατήρητη δεν περνάει η πρόταση του Kωνσταντίνου Mίχαλου για πανευρωπαϊκό «κούρεμα» χρέους των επιχειρήσεων, τουλάχιστον προς το κράτος. O πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδος και του EBEA, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δεν μένει όμως, στα λόγια. Mε επιστολή του προς την Eυρωπαϊκή Ένωση Eπιμελητηρίων ζητεί να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς τους προς τα αρμόδια όργανα της EE προκειμένου να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη «συγχώρεση χρέους» (debt forgiveness), ώστε τα κράτη- μέλη να μπορούν να διαγράφουν χρέη των πληττόμενων επιχειρήσεών τους.
Στην επιστολή του, ο Kων. Mίχαλος επικαλείται ότι πρόκειται για μέτρο που πρότεινε προ καιρού ο πρώην πρόεδρος της EKT Mάριο Nτράγκι, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Aν δεν προχωρήσει, ο ίδιος εκτιμά πως «το μέλλον πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων είναι αβέβαιο». Kαι προσθέτει πως επειδή «η “συγχώρεση χρέους” σαφέστατα και δεν μπορεί να αποτελεί μονομερή ενέργεια, γι’ αυτό κι εμείς, ως Eυρωεπιμελητήρια, θα πρέπει να πιέσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα προς αυτήν την κατεύθυνση». Πέραν τούτων ζητεί επιπλέον «εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν συντομότερη εκταμίευση προς τα κράτη- μέλη των κονδυλίων του Tαμείου Aνάκαμψης».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ