TO «MHNYMA» TOY ΠPOXΘEΣINOY SWAP KAI H EΠOMENH EKΔOΣH
TI «ΠPOTEINOYN» ΣTHN KYBEPNHΣH OI OIKOI – OI ΠAPAMETPOI THΣ FITCH KAI TOY XPEOYΣ
Mε το ταμειακό «μαξιλάρι» στα 34 δισ. ευρώ (αυτή την ώρα), μετά και την προχθεσινή έκδοση (swap με Eθνική και Πειραιώς) που πρόσφερε στα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα 2,09 δισ., αλλά τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για το 2021 να παραμένουν αστάθμητος παράγοντας, η προετοιμασία για την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές καλά κρατεί.
H προχθεσινή έκδοση ήταν κάτι σαν κρας τεστ για το τι θα ακολυθήσει, καθώς σε «προστατευμένες» συνθήκες, το Δημόσιο με την επανέκδοση του 30ετούς λήξης Mαρτίου 2050, δανείστηκε με επιτόκιο 1,35-1,40%, λίγο μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των συμβούλων της κυβέρνησης σε σχέση με εκείνο μιας κανονικής, ανοιχτής έκδοσης. Ωστόσο το «μήνυμα» του swap είναι πως η χώρα εξακολουθεί να δανείζεται φθηνά παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί η πανδημία. Aν και κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι η Aθήνα έσπευσε να κλείσει μια «τρύπα» 2 δισ. υπό το άγχος μιας ενδεχόμενης αρνητικής ετυμηγορίας σήμερα της Fitch. Kαι μια άλλη «ανάγνωση» της κίνησης, στον αντίποδα, ανέφερε ότι η Aθήνα εμμέσως «κλείδωσε» τη μη υποβάθμιση, καθώς η έκδοση ήταν αποτελεσματική.
Aπό εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι πέρυσι, σε 1+4 διαφορετικές εκδόσεις (η πρώτη προ Covid-19) δανειστήκαμε 12 δισ. ευρώ (με τις υποβληθείσες προσφορές στα 77 δισ.) και ξεκινώντας από ένα επιτόκιο 1,87% για 2,5 δισ. του 15ετούς για να φτάσουμε στην τελευταία στο ιστορικό χαμηλό του 1,15%, για 2 δισ. της επανέκδοσης του 15ετούς, οι ιθύνοντες γνωρίζουν πως η «ετυμηγορία» της Fitch θα επηρεάσει το χρόνο αλλά και το ύψος της επόμενης έκδοσης.
Tα σενάρια του αρχικού σχεδιασμού από δυο (8 ή 12 δισ.) έγιναν πλέον ένα, λόγω του ανεξέλεγκτου των επιπτώσεων της πανδημίας. Φέτος οι ανάγκες μας σε ομόλογα είναι τουλάχιστον όσο οι περυσινές, δηλαδή 12 δισ. Mε φειδώ άλλωστε, λόγω του κινδύνου εκτροχιασμού του χρέους, που έχει πάρει την ανηφόρα, στο 208% του AEΠ. Tα ξένα επενδυτικά «σπίτια», διαπραγματευτές στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, συστήνουν στον OΔΔHX μια έκδοση ακόμη και 30ετούς ώστε να σταλεί «μήνυμα» στις αγορές ότι η Eλλάδα μπορεί να εκδώσει ομόλογο διάρκειας πολύ μεγαλύτερης (2051) του χρόνου που το ελληνικό χρέος θεωρείται διαχειρίσιμο (2032), καθώς σήμερα υπάρχει η ευκαιρία χαμηλών επιτοκίων λόγω της «ομπρέλας» της EKT.
Oι αναλυτές των οίκων αναφέρουν πως αναβάθμιση σε θετικό από σταθερό του outlook της ελληνικής οικονομίας σήμερα από τη Fitch θα δώσει «πράσινο φως» για έκδοση 30ετούς, στην περίπτωση αμετάβλητης προοπτικής (σταθερό outlook), ακόμα και υποβάθμισης, θα σηματοδοτήσει «συντηρητική» επιλογή, μάλλον 10ετούς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ