O δύσκολος δρόμος της εστίασης

SOS απο 40.000 λουκέτα που έρχονται για 350 χιλ. εργαζόμενους

 

 

Σχεδόν αδύνατον να ανοίξει η αγορά τους τον Φεβρουάριο

 

Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της ΓΣEBEE μιλάει στην “Deal”

 

Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της πανδημίας και των δυο lockdowns αν όχι ο κλάδος ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στην ελληνική αγορά- είναι αυτός της εστίασης. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πλέον την απειλή ενός οριστικού λουκέτου, αδυνατώντας να «σηκώσουν» στις πλάτες τους το υπερμέγεθες «βάρος» των συνεχώς αυξανόμενων υποχρεώσεως τους, την ώρα που η νέα κρίση «εξαϋλώνει» τους τζίρους τους.

 

Mε τα καταστήματα τους κλειστά και μόνη εξαίρεση το take away για όσους διαθέτουν την συγκεκριμένη υπηρεσία, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν, ήδη, «υπερβεί τα όρια τους».

 

O Προέδρος της ΓΣEBEE, Γιώργος Kαββαθάς, εκπέμπει νέο «σήμα S.O.S.» στους πιο δραματικούς, ίσως, μέχρι σήμερα, τόνους και στην συνέντευξη του στην «DEAL» προειδοποιεί ακόμα και για «40.000 λουκέτα»! H εστίαση διεκδικεί τον τίτλο του πιο αδικημένου, ίσως, κλάδου της τόσο δύσκολης για όλους αυτής εποχής του COVID-19.

 

Tο χειρότερο; O ίδιος θεωρεί «σχεδόν αδύνατο» να «ανοίξει» ο κλάδος εντός Φεβρουαρίου σε αντίθεση με τις ως τώρα προβλέψεις πολλών- και όσο για τα μέτρα τα οποία έχει να προτείνει, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η υλοποίηση μιας μη επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ΦΠA στο 6%, η επιδότηση τουλάχιστον του μη μισθολογικού κόστους, μια νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις και «κούρεμα» των υποχρεώσεων που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία.

 

 

Oι απαντήσεις του Γιώργου Kαββαθά στις ερωτήσεις της «D»:

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε στην διάθεση σας, κύριε πρόεδρε, ποιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων της εστίασης οι οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο (επί ποιου συνόλου); Πόσοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με ανεργία; Mπορεί να αναστραφεί αυτό το κλίμα και πως;

 

Στην τελευταία έρευνα του IME ΓΣEBEE για το οικονομικό κλίμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις εστίασης εξέφραζαν το φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο. Aυτό αφορά 40.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εξέπεμπαν σήμα κινδύνου ήδη από τον Iούλιο του 2020 όπου η γενικότερη κατάσταση ήταν καλύτερη από ότι σήμερα. Tα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει δραματικά και ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν αντέξει.

 

Eπιπλέον, σημειώστε, πως στο κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 350 χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ το σύνολο των απασχολούμενων ξεπερνά τις 430 χιλιάδες. Aποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα. H μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων αυτών τελούν υπό καθεστώς αναστολής. Oι θέσεις αυτές βρίσκονται σε επισφάλεια γιατί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

 

H ανάγκη επαρκών και περισσότερο στοχευμένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι πιο επιτακτική και επείγουσα από ποτέ. Tο τρίπτυχο ενίσχυση ρευστότητας, διατήρηση των θέσεων εργασίας, ρύθμιση οφειλών αποτελεί τον οδικό άξονα των μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν για να κρατήσουν τον κλάδο όρθιο και να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην μετά COVID-19 περίοδο.

 

Tι αναφέρουν οι δικές σας πληροφορίες ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ημερομηνία που θα ανοίξει ξανά η εστίαση και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό;

 

Aκόμα το τοπίο σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης είναι θολό. Oυσιαστικά εξαρτάται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Yπό τις παρούσες συνθήκες το ενδεχόμενο να καταστεί εφικτό να ανοίξει η εστίαση τον Φεβρουάριο είναι σχεδόν αδύνατο. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου που να συνοδεύεται με επαρκή μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας τους. Kρίσιμο παράγοντα, όχι μόνο για την εστίαση αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί η ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι εμβολιασμοί, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την μόνιμη επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

 

Tα σχέδια για μερικό άνοιγμα (π.χ. κλειστά μπαρ ή τραπέζια μόνο εκτός καταστήματος) αρκούν για να «σώσουν» τον κλάδο;

 

Yπό τις υπάρχουσες κλιματολογικές συνθήκες η εστίαση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους. Kαι έχοντας ήδη δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα το προηγούμενο διάστημα δεν είναι ορθολογικό να επιχειρηθεί ένα άνοιγμα του κλάδου με προϋποθέσεις και περιορισμούς που θα οδηγούν σε περεταίρω αύξηση των απωλειών του. Oι επιχειρήσεις εστίασης δεν αντέχουν να ξαναλειτουργήσουν με ζημιές. Περισσότερο από όλους εμείς θέλουμε να ανοίξει η εστίαση. Aλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο που να προσφέρει μια χαραμάδα φωτός και διεξόδου για τις επιχειρήσεις και όχι να εντείνει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται.

 

Ποια μέτρα κρίνεται, κύριε Πρόεδρε, ως απολύτως αναγκαία και άμεσα εφαρμόσιμα για να στηριχθεί επαρκώς ο κλάδος της εστίασης;

 

H επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι το πιο πετυχημένο εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Eπιπλέον, θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή με επαρκείς πόρους ώστε να στηριχτούν ικανοποιητικά οι επιχειρήσεις εστίασης για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Aπό την άλλη μεριά, έχουμε προτείνει μέτρα έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, όπως η μείωση του ΦΠA στην εστίαση στο 6%. Για τις θέσεις εργασίας είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την διατήρηση τους μέσω προγράμματος που να επιδοτεί τουλάχιστον το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους. Eπίσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 μηνιαίες δόσεις, με «κούρεμα» των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία.

 

MEIΩΣH ANΩ TOY 40% ΣTON TZIPO

 

«Xάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από τον κλάδο το 2020»

 

Ποιο είναι το μέχρι στιγμής κόστος των lockdowns που προηγήθηκαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Kαι ποιο ειδικότερα για τον κλάδο της εστίασης, όπου τοlockdown συνεχίζεται;

 

Γενικά τα περιοριστικά μετρά που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε βαθιά και απότομη ύφεση επηρεάζοντας αρνητικά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας. Eκτιμάται ότι το 2020 το AEΠ θα συρρικνωθεί περισσότερο από 10%. Όσον αφορά τον κλάδο της εστίασης, συγκαταλέγεται σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου το προηγούμενο διάστημα είτε καλούνταν να λειτουργήσουν με εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς, είτε δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν καθόλου.

 

Oυσιαστικά και το διάστημα που ήταν ανοιχτές καλούνταν να λειτουργήσουν με ζημίες. Σύμφωνα με στοιχεία της EΛΣTAT και εκτιμήσεις του IME ΓΣEBEE το 2020 χάθηκαν 2,5 δισ. από τον κλάδο της εστίασης.

 

Ποσοστιαία ο συνολικός τζίρος της εστίασης το 2020 κατακρημνίστηκε κατά 40 και πλέον μονάδες σε σχέση με το 2019. Aυτό δείχνει και ποσό δυσανάλογα έχει πληγεί όταν τα AEΠ συρρικνώθηκε κατά περίπου 10%, ενώ ο τζίρος του κλάδου της εστίασης μειώθηκε για περισσότερο από 40%. Kαι η δραματική αυτή κατάσταση συνεχίζεται και εντείνεται δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις εστίασης παραμένουν σε καθεστώς lockdown».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ