Θέτουν θέμα εξατομίκευσης για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «πάγωμα» των πλειστηριασμών αφήνουν οι θεσμοί, αρκεί να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πανδημία βάζει φρένο στους πλειστηριασμούς και οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί να σταματήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον οι ιδιοκτήτες ανήκουν στους πληττόμενους.
Αυτοί φαίνεται να είναι η στάση τους κατά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το kathimerini.gr η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ανάσα για τους δανειολήπτες, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, εμποδίζοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα άσκησης ενδεχόμενου νομικού δικαιώματος εκ μέρους τους, κατά τη διάρκειά της, αφού δεν λειτουργούν τα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, ζητεί να μη γίνονται πλειστηριασμοί όσο διαρκεί η καραντίνα και στη συνέχεια, για όσο διαρκεί η πανδημία, πάλι να μη γίνονται για την πρώτη κατοικία. Πάντως, η κυβέρνηση συμφώνησε ότι η εφαρμογή του νόμου πρέπει να επανέλθει. Οι θεσμοί από την πλευρά τους τόνισαν ότι αυτό που τους απασχολεί είναι να μην κινδυνεύσει και πάλι να καταστραφεί η κουλτούρα πληρωμών, ένα πρόβλημα που παραμένει από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», εξάλλου, οι θεσμοί έθεσαν θέμα εξατομικευμένης εφαρμογής του, ώστε να μην επιδοτούνται τα δάνεια επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόβλημα, λόγω κορωνοϊού. Ναι μεν δέχονται ότι όλοι επλήγησαν, αλλά υποστήριξαν ότι δεν είναι λογικό να στηρίζονται όσοι εμφανίζουν αύξηση τζίρου.
Σε ό,τι αφορά το νέο πτωχευτικό, συμφώνησαν με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση για την εφαρμογή του ώς τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, πηγές από την ελληνική πλευρά διαβεβαίωναν χθες ότι δεν υπήρξε σύγκρουση, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Υπάρχει κοινό έδαφος», έλεγε η πηγή.
Οι διήμερες διαπραγματεύσεις της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, σε επίπεδο επικεφαλής, ολοκληρώθηκαν χθες και η έκθεση αναμένεται τον επόμενο μήνα, με τις προσδοκίες να είναι θετικές, όπως προέκυψε από το κλίμα που επικράτησε. Εκ μέρους των θεσμών συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, Γιούλια Λέντβαϊ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Μπάιστερμπος και του ESM Πάολο Φιορέτι. Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον ερχόμενο μήνα.