Παρατείνονται οι αναστολές εργασίας
Στο πλαίσιο της νέας αυστηροποίησης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας παρατείνεται και για τον Φεβρουάριο το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.
Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται και για το μήνα Φεβρουάριο 2021 κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α-Δ) της τελευταίας εν ισχύ Κ.Υ.Α. Αυτό σημαίνει πως οι λίστες των περίπου 550 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που δίνουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων παραμένουν ως έχουν και τον Φεβρουάριο. Εντός της λίστας των ΚΑΔ είναι και το λιανεμπόριο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι που παραμένουν ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών παραμένει επίσης ίδιο. Οι ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι εργοδότες θα μπορούν να θέσουν έως και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή και για όποιο χρονικό διάστημα εντός του Φεβρουαρίου επιθυμούν.
Βάση υπολογισμού για την αποζημίωση ειδικού σκοπού αναμένεται να παραμείνουν τα 534 ευρώ, καθώς οδηγός για το μέτρο είναι η ΚΥΑ των αναστολών Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του μέτρου των αναστολών παρατείνει και την ομπρέλα προστασίας κατά των απολύσεων έως τα τέλη Μαρτίου στους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ και έως την άρση της κρατικής εντολής στους κλειστούς με κρατική εντολή.
Για τους εργαζόμενους των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων η ομπρέλα προστασίας κλείνει αμέσως μετά την άρση του «προσωρινού λουκέτου» με κρατική εντολή, καθώς δεν υπάρχει ρήτρα προστασίας μετά την άρση του κλαδικού lockdown. Οι εργοδότες δηλαδή όταν ανοίγουν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση των αναστολών συμβάσεων ως ανοιχτοί – πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Για τους εργαζόμενους ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, όπως επίσης και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και πλήττονται, η προστασία διαρκεί κατ αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν οι εργοδότες χρήση του μέτρου των αναστολών, αλλά και μετά το τέλος των αναστολών για χρονικό διάστημα ίσο ακριβώς σε διάρκεια με την διάρκεια των αναστολών. Το ισόχρονο διάστημα υπολογίζεται με βάση τις ημερολογιακές ημέρες.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που θα θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 1/2 έως 12/2 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 22/2 έως 26/2, υποχρεούται μετά τις 26/2 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 17 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 έως και στις 31 Ιανουαρίου. Επίσης, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον μήνα Ιανουάριο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου.
Τι ισχύει για ωράρια και τηλεεργασία
Παράλληλα παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπεται και για την υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.
Έτσι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.
Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 28/2/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ.
Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.
Επίσης ως 28/2/2021 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.
Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.