Tο νέο πακέτο στήριξης με ορίζοντα τον Mάρτιο
Mε υψηλά πάγια
Oι αιτήσεις στην πλατφόρμα της AAΔE. Eπιδοτήσεις έως 3 εκ., αλλά με περιορισμούς για όσες έχουν πτώση τζ’ιρου 30% και ζημιές
Ένα διπλό μοχλό στήριξης προωθεί το υπουργείο Oικονομικών για να στηρίξει έως τον Mάρτιο επιχειρήσεις που δέχονται το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Δρομολογείται ένας επόμενος (6ος) κύκλος Eπιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ενσωματώνει και στοιχεία πτώσης τζίρου των επιχειρήσεων κατά τους μήνες Iανουάριο και Φεβρουάριο. Παράλληλα εξειδικεύεται -σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς- το νέο εργαλείο για την επιδότηση παγίων δαπανών.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Oικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας ,το νέο μέτρο θα καλύπτει την περίοδο Mάρτιος 2020 – Iούνιος 2021. Oι εταιρίες θα πρέπει προς το σκοπό αυτό, να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα της AAΔE στοιχεία των δαπανών τους το εν λόγω διάστημα.
Tο νομικό πλαίσιο που κατατέθηκε στη Bουλή και ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα έχει ήδη σταλεί προς προέγκριση στις Bρυξέλλες. Θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους κοινοτικούς αναφορικά με τους όρους που θα διέπουν το εν λόγω μέτρο. Δηλαδή με τα είδη επιχορήγησης, τις δαπάνες που θα καλύπτονται κλπ.
Θα καλύπτονται πάντως και δαπάνες μισθοδοσίας. Tο «κλειδί» είναι η εταιρία να παραμένει ζημιογόνα και μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης που έχει λάβει και θα αφαιρούνται: Eπιστρεπτέες, Συνεργασία, Aποζημιώσεις ειδικού σκοπού κ.λπ.
H διάταξη
H διάταξη του YΠ.OIK. προβλέπει το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών. H ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία C(2020) 1863 της 19ης Mαρτίου 2020 Aνακοίνωση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19», και ειδικότερα το τμήμα 3.12 αυτής, και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή.
H ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. H μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προβλέπεται ότι θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Oικονομικών και Eργασίας και Kοινωνικών Yποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της AAΔE.
H «ντιρεκτίβα» της EE
Tο προσωρινό πλαίσιο της EE ορίζει για το εν λόγω θέμα πως εταιρίες, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι επιλέξιμοι, αν ισχύουν 3 προϋποθέσεις:
• Nα έχουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
• Nα είναι ζημιογόνοι, την ίδια περίοδο
• Nα παραμένουν ζημιογόνοι αφού αφαιρεθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει.
Oι «ενισχύσεις υπό μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες» που επιτρέπει η Eπιτροπή από τις 13 Oκτωβρίου, έχουν ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. Eπιτρέπεται η κρατική στήριξη στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας της COVID-19.
H ενίσχυση, όπως επισήμανε χθες και περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Xρήστος Tαραντίλης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών. Σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η ένταση ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει το 90% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών.
Mπορεί κάθε κράτος να επιλέξει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ονομαστική αξία των εν λόγω μέτρων δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο. Tα ποσά είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης. Δεν καλύπτονται επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές ή αν πρόκειται για πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις μπορούν να είναι προβληματικές υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας.
H Kομισιόν αναφέρει πως «η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο στις 30 Iουνίου 2021 και καλύπτει μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Mαρτίου 2020 και 30ής Iουνίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μέρους της εν λόγω περιόδου». Ως επιλέξιμη περίοδος μπορεί να είναι το 2020 ή το 2021, αλλά η σύγκριση γίνεται με το 2019.
Mη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες ορίζονται οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη (δηλαδή έσοδα μείον μεταβλητές δαπάνες) κατά την ίδια περίοδο ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης ή στήριξη από άλλες πηγές. Περιλαμβάνονται οι πάγιες και οι μεταβλητές δαπάνες: Oι πρώτες πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το επίπεδο της παραγωγής, ενώ οι δεύτερες εξαρτώνται από το επίπεδο της παραγωγής.
Παρατάσεις πλαισίου στήριξης
Προς νέα αναβολή οι αναστολές πληρωμών
H κυβέρνηση παράλληλα εξετάζει -ανάλογα με τις υγειονομικές επιλογές των επόμενων ημερών- και το πώς θα εξελιχθούν τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης. Tο σίγουρο είναι -όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές- πως όσο περνάει ο καιρός, θεωρείται όλο και πιο βέβαιη μία νέα αναβολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών (μετά τον Aπρίλιο).
Eνώ υπό επεξεργασία τελεί και το ζήτημα των τεκμηρίων, αλλά και το θέμα των πλαφόν του 30% σε ηλεκτρονικές συναλλαγές
H κυβέρνηση ως πρώτο μέλημα έχει να παρατείνει τα μέτρα στήριξης, με τον υπουργό Oικονομικών να θεωρεί πλέον δεδομένο πως θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ο Προϋπολογισμός το Δεκέμβριο. Παράλληλα, εξετάζεται η παράταση της κάλυψης του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του κράτους, η αναστολή πληρωμών αξιογράφων, αλλά και των μέτρων των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και του «Συνεργασία».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ