Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη στην ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας κρούει ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για τις προαναφερθείσες περιοχές, Φιλίπ Λε Ουέρου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τονίζεται πως, αν και η ανάκαμψη των οικονομιών της αναδυόμενης Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας είναι γεγονός, ωστόσο, πραγματοποιείται με μικρότερους ρυθμούς, έναντι της περιόδου πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008).
“Η περιοχή (οι οικονομίες) αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4,3% το 2011”, τόνισε ο κ. Ουέρου και πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους στις χώρες της δυτικής Ευρώπης δημιουργεί προκλήσεις για τη σταθερότητα της μέτριας ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.
Ο ίδιος σημείωσε πως, η περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας εξαρτάται άμεσα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, καθώς οι τελευταίες αποτελούν αγορές απορρόφησης των εξαγωγών, αλλά και “πηγή” χρηματοδότησής τους (κυρίως από εμβάσματα μεταναστών).
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα στις χώρες των προαναφερόμενων περιοχών είναι η ανεργία, που- κατά μέσο όρο- διαμορφώνεται, φέτος, στο 13%, ενώ η ανεργία στις νεαρές ηλικιακές ομάδες «αγγίζει» το 27%.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος «διάχυσης» των επιπτώσεων από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας είναι ορατός.
Επίσης, προστίθεται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στη νότια Ευρώπη και την Ιρλανδία μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές (ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία) με άμεσους και έμμεσους τρόπους.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών και ιταλικών τραπεζών στις χώρες των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης τονίζεται ότι, αν αντιμετωπίζουν (τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) προβλήματα, τότε αυτό «θα έχει άμεσες συνέπειες στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται».
Εξάλλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία Ιντέρμιτ Γκιλ δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις των χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης πρέπει, για μια ακόμα φορά, να προσέξουν ιδιαίτερα τη δημοσιονομική ‘συμπεριφορά’ τους». Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθούν οι διαφανείς διαδικασίες και να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση».
Στο μεταξύ, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζει την ανάκαμψη των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας. Μάλιστα, για το τρέχον οικονομικό έτος, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Πολωνία βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των χωρών που έλαβαν δάνεια από την Τράπεζα (1,4 δισ. δολάρια, 1,1 δισ. δολάρια και 1,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα) με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούσαν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.
Οι τομείς, στους οποίους διατέθηκαν τα ποσά των δανείων, ήταν η ενέργεια (1,9 δισ. δολάρια), η δημόσια διοίκηση (1,7 δισ. δολάρια) και η υγεία-κοινωνικές υπηρεσίες (1,2 δισ. δολάρια).