Κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, καθεστώς εφεδρείας άμεσα για 30.000 εργαζόμενους και άρσης της μονιμότητας με ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2013 προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.
«Η κατάργηση οργανικών θέσεων δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση», δηλώνει ο κ. Ρέππας σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προσθέτοντας ότι «η αλλαγή των οργανισμών, με κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο είναι προ των πυλών».
Όσον αφορά την άρση της μονιμότητας, ο κ. Ρέππας αναφέρει ότι «το θέμα της μονιμότητας τίθεται από πολλές πλευρές, ενόψει της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, μετά το 2013».
«Τελικός στόχος μας είναι τα υπουργεία να διατηρήσουν τις επιτελικές αρμοδιότητές τους, ενώ οι εκτελεστικές πρέπει σταδιακά να μεταφερθούν στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση, είτε στους κατά τόπο και καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη μεγάλη μεταρρύθμιση για το κράτος που προωθούμε και για την οποία αυτήν την περίοδο, βασιζόμενοι σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνουμε την αναγκαία προεργασία», επισημαίνει ο ίδιος.
Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Ρέππας δηλώνει πως αφορά 30.000 εργαζομένους, από το σύνολο των αμέσως ή εμμέσως αμειβομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό θα γίνει με κριτήρια «που σχετίζονται με τα προσόντα και την κοινωνική κατάσταση καθενός».
Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι «αναζητούμε, σε συνεργασία με τους εταίρους, τη δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων κοινωνικής απασχόλησης με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη των πολιτών που εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».
Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Δημήτρη Ρέππα με τον προκάτοχό τους Γιάννη Ραγκούση, αυτή τη φορά για το θέμα του ενιαίου μισθολογίου και το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν άφησε κανένα προσχέδιο νόμου, παρά την πολύμηνη εξέταση του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέππας σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το μισθολόγιο, διευκρίνισε ότι παρότι «το νέο μισθολόγιο περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2009, αρκεί η ανάγνωση των κειμένων για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι δεν πρόκειται για προσχέδιο νόμου και αιτιολογική έκθεση με τη σχετική νομική δομή και περιεχόμενο. Πράγμα άλλωστε γνωστό στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που κατάρτισε εξαρχής μετά τον Ιούλιο του 2011 το σχετικό νομοσχέδιο του οποίου επίκειται η συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο».