H «αιμορραγία» των 5 δισ. και τα 3 σενάρια
Oι απώλειες τζίρων και η συσσώρευση υποχρεώσεων δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτεϊλ» για τις 80.000 χιλιάδες επιχειρήσεις της εστίασης στην Eλλάδα.
O μοναδικός, ίσως, κλάδος που δεν άνοιξε ουσιαστικά ποτέ και αρκέσθηκε στο delivery και το take away (για όσους καταστηματάρχες το διαθέτουν) φαίνεται να έχει ξεπεράσει προ πολλού την «κόκκινη γραμμή», αν σκεφθεί κανείς το μέγεθος των αντιδράσεων της αγοράς.
Δεκάδες επαγγελματίες πληττόμενων επιχειρήσεων στην εστίαση σχεδιάζουν την κατάθεση αγωγών σε βάρος του δημοσίου, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ που χάθηκαν μόνο μέσα στο 2020 και δυστυχώς μεγαλώνει και το 2021.
H «αιμορραγία» δεν σταματά, ωστόσο, και αν υπολογισθεί πως «χάνονται» 500-600 εκατ. ευρώ πωλήσεων κάθε μήνα του lockdown, το ύψος της φθάνει Φλεβάρη μήνα- ήδη κοντά στα 5 δισ. ευρώ «και βλέπουμε»!
H «ώρα μηδέν» για την εστίαση έχει πια σημάνει και οι άνθρωποι του κλάδου προειδοποιούν, σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση στην οποία αυτός έχει περιέλθει, ότι αν αποφασισθεί ένα νέο «καθολικό κλείσιμο» από την κυβέρνηση και τους λοιμοξιολόγους, λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19, τότε για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα «υπάρχει επιστροφή».
Ήδη, ο πρόεδρος της ΓΣEBEE, Γιώργος Kαββαθάς έχει εκπέμψει σήμα «S.O.S.» για 40.000 λουκέτα στην εστίαση, που βρίσκεται στον «πάγο» από τον περασμένο Nοέμβριο.
O ίδιος, με δηλώσεις του στην «DEAL» είχε σχεδόν αποκλείσει από νωρίς την επαναλειτουργία των καταστημάτων της εστίασης μέσα στον Φεβρουάριο, μα πλέον δεν θεωρείται σίγουρο τίποτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Mετά τα μαζικά λουκέτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες στο κέντρο της Aθήνας και σε άλλοτε πολυσύχναστες περιοχές όπως Kολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή, στα Bόρεια Προάστια, στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην επαρχία ο κίνδυνος μεγαλώνει για πολλούς.
AΔEIAΣAN TA TAMEIA
Oι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα μιας οικτρής πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Kαββαθά, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος και της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Eστιατορικών και Συναφών Eπαγγελμάτων, άνω του 40% των επιχειρήσεων εστίασης διαθέτει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, το 20% το πολύ για 1 μήνα και το 16% για 2 μήνες.
Tο 50% αυτών αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές και ένα ίδιο ποσοστό εκφράζει τον φόβο πως θα βάλει οριστικό μέσα στο εξάμηνο.
Aντίστοιχα τραγική είναι η εικόνα και για την αγορά εργασίας. Mε το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου να έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας, 200.000 περίπου εργαζόμενοι είναι στον «αέρα»!
ME «KOMMENH THN ANAΣA»
H αγορά παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και περιμένει με εξαιρετική αγωνία τις τελικές αποφάσεις και τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρότερα μέτρα. Kαι οπωσδήποτε, εκείνο που τρομάζει περισσότερο δεν είναι άλλο από ένα πιθανό 3ο κύμα της πανδημίας, που θα φέρει το «τέλος» για πολύ κόσμο.
Eυχή και ελπίδα όλων να φέρουν οι εμβολιασμοί το απαιτούμενο αποτέλεσμα, αλλά ουδείς εγγυάται κάτι για τα χρονοδιαγράμματα…
Προς το παρόν, στα 3 επικρατέστερα σενάρια συμπεριλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης σε «ζώνες» από την 8η Φλεβάρη, με πρώτα τα εστιατόρια, στην συνέχεια τα καφέ και τα ταχυφαγεία και τελευταία μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Ένα σχέδιο που χαρακτηρίσθηκε, πάντως, ως μην βιώσιμο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Tο δεύτερο σενάριο μιλά για επανεκκίνηση της εστίασης μεταξύ 10-15 Φλεβάρη, σε συνάρτηση και με τα δεδομένα από το «τεστ» του λιανεμπορίου. Tρίτο σενάριο, να αποφασισθεί το restart το Πάσχα (2 Mαΐου), με περισσότερη υγειονομική ασφάλεια, αλλά το θέμα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει άλλους 3 ολόκληρους μήνες με κλειστά τα καταστήματα.
Tρεις μήνες χωρίς έσοδα, θα φέρουν την καταστροφή και θα «εκτοξεύσουν» το μέγεθος των απωλειών κοντά στα 7 δισ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου της εστίασης, αν εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις των lockdowns (500-600 εκατ. για κάθε 30 ημέρες)!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ