Στους τρόπους με τους οποίους ο κρατικός τομέας της οικονομίας μπορεί να συμβάλλει μέσω των μηχανισμών του στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών για ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνική Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και της ethosEVENTS.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ότι χρειάζονται καθολικές και κατά μέρους πολιτικές για να αλλάξουν οι χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Ως πρώτο βήμα, ο κ. Πισσαρίδης εκτίμησε ότι για να πετύχουμε την αλλαγή, χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τον ρόλο του κράτους από αυτόν του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία, καθώς και οι δύο έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως είπε, υπάρχει κάποια παρανόηση για το ρόλο του καθενός τομέα, για το τι πρέπει να επιδιώκουν, με αποτέλεσμα να ακολουθούνται διάφορες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει στα επίπεδα των άλλων μικρών χωρών, που έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως τη θέση τους στην πιο μεγάλη αγορά στον κόσμο, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα εξωστρέφεια. Η Ελλάδα σήμερα εξάγει ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ της από άλλες μικρές χώρες της ΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πισσαρίδης.
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για να αυξήσει τις εξαγωγές της η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, πιο ψηλή παραγωγικότητα, πιο ψηλή απασχόληση και περισσότερη καινοτομία. Ταυτόχρονα, χρειάζεται πιο μεγάλες εταιρείες και περισσότερα κίνητρα από το φορολογικό σύστημα. Κάνουμε προτάσεις πώς μπορεί να τα πετύχει αυτά σε μια δεκαετία, αλλά με τα οφέλη να ξεκινούν άμεσα είπε ο κ. Πισσσαρίδης και αναφέρθηκε στο θετικό σενάριο.
Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι συστάσεις από μέρους της Επιτροπής που συνέταξε το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» για τα προγράμματα κατάρτισης, τους ανέργους, τις νέες μητέρες και τους νέους πατέρες, έχουν σχεδιασθεί με στόχο να παρέχουν ένα καλό σύστημα διά βίου μάθησης και ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, που θα αυξήσουν την εργασία και θα διευκολύνουν περισσότερες γυναίκες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή οι συστάσεις για τη στήριξη των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, τις βιώσιμες συντάξεις και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος θα ενισχύσουν το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και προστασίας.