Για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών επιβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία “κακής τράπεζας”.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, στα εργαλεία που χρησιμοποιεί και εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία “bad bank”, “με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων”. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η αναφορά γίνεται στην “πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης”.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς -μέχρι σήμερα- να την έχει ολοκληρώσει, κατέληξε.
Για το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και στο υφιστάμενο πλαίσιο του Ηρακλή, ανακοινώνοντας την παράταση και επέκταση του “πετυχημένου σχήματος Ηρακλής”. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για μια τέτοια πρωτοβουλία είναι θετικές όλες οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαιώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση, της 5ης Ιανουαρίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν, μέσα από τον νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά” είπε ο κ. Σταϊκούρας.