Πότε θα καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Τι γίνεται με τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων

 

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με το πότε θα καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, τι γίνεται με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, το πώς θα ενισχυθούν οι άνεργοι, αλλά και το αν υπάρχουν σκέψεις για περικοπές συντάξεων.

 

Μιλώντας για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «Για τις εκκρεμείς συντάξεις έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια κληρονομιά από το παρελθόν. Ο ΕΦΚΑ κληρονόμησε το παλιό ΙΚΑ, το παλιό ΤΕΒΕ και όλους τους οργανισμούς που είναι συνώνυμοι με την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Έχε καταβληθεί μια προσπάθεια να περιοριστούν και έχουν περιοριστεί σε κάποιο βαθμό. Το 2020 βγήκαν 30% περισσότερες συντάξεις από το 2019. Έγιναν 1,7 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, ξεκίνησε τμηματικά η έκδοση των συντάξεων ψηφιακά. Ενώ είχαμε 190 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις για κύριες συντάξεις το καλοκαίρι του ‘19, τώρα έχουμε 155 χιλιάδες, και αυτό φυσικά δε μας ικανοποιεί».


«Είχε ψηφιστεί ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όμως αυτός ο θεσμός λειτούργησε εν μέρει. Από αυτούς τους 155 χιλιάδες, μόνο οι 50 χιλιάδες έχουν πάρει προσωρινή. Οι άλλοι δεν έχουν πάρει τίποτα. Για αυτό το λόγο θεσπίσαμε τώρα τον μηχανισμό της καταβολής έναντι ενός αριθμού εθνικών συντάξεων, είναι ή 360 ή 384 ευρώ, για κάθε μήνα που ο ΕΦΚΑ χρωστάει. Καταβάλλεται μια γενικότερη προσπάθεια με άλλα εννιά μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για να επιταχυνθεί ο μηχανισμός των συντάξεων», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

 

Τι γίνεται με τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων

 

Αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «Μέχρι τώρα έχουν δοθεί συντάξεις που οφείλονταν λόγω χηρείας. Έχουν δοθεί αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις που επίσης οφείλονταν. Όλα αυτά για ένα μηχανισμό που είναι παλιός και λίγο σκουριασμένος, είναι μια μεγάλη προσπάθεια. Μια από τις υποχρεώσεις που έχουμε είναι και η καταβολή των αναδρομικών. Εντός των ημερών εκδίδεται και η απόφαση του επανυπολογισμού. Θα προηγηθεί η καταβολή των εθνικών συντάξεων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καταβολή αυτών των αναδρομικών».

 

Πώς θα ενισχυθούν οι άνεργοι

 

«Για τους εργαζόμενους και τους άνεργους έχει υπάρξει την τελευταία χρονιά και λόγω της πανδημίας, το ισχυρότερο πακέτο στήριξης που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια. Για τους εργαζόμενους μόνο έχουν δοθεί ποσά που αγγίζουν τα 4 δις, και έχουν δοθεί επίσης και μια σειρά από ενισχυμένα επιδόματα για τους ανέργους, έχει παραταθεί ο χρόνος για τα επιδόματα ανεργίας, και έχει δοθεί και έκτοτε επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους. Παρακολουθούμε την κατάσταση με την πανδημία, βλέπουμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, και ανάλογα θα επέμβουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

 

«Δε θα έλεγα ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Βεβαίως δε γίναμε ξαφνικά Ελβετία και Σουηδία. Έχουν γίνει ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όταν μειώνονται οι εισπράξεις και αυξάνονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις, υπάρχει ένα κενό. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία δημοσιονομικά από την ΕΕ σε σχέση με το παρελθόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Μιλώντας τέλος για το αν αναμένεται να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε αυτή την ώρα στην ατζέντα μας ούτε θέμα περικοπής των συντάξεων. Ούτε αλλαγής των ορίων. Δύο ζητήματα έχουμε: Το ένα να κλείσουμε την εκκρεμότητα με τις συντάξεις που δεν έχουν δοθεί, και το δεύτερο είναι ένα άνοιγμα που θέλουμε να κάνουμε στους νέους ανθρώπους με το καινούργιο σύστημα των επικουρικών συντάξεων. Δε θα πληρώνετε παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θα κάνετε μια ατομική επένδυση. Στις επικουρικές ο νέος ασφαλισμένος μπορεί να διαλέξει ένα προφίλ επενδυτικό πιο επιθετικό, μεσαίο ή πιο συντηρητικό, και ανάλογα να επενδυθούν τα κεφάλαιά του με εγγυήσεις από το κράτος, έτσι ώστε ο ίδιος να συνδεθεί με τη σύνταξή του».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ