Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου η επιστροφή των χάρτινων αποδείξεων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι ηλεκτρονικές αγορές ήταν υποχρεωτικές στο 30% του εισοδήματος των νοικοκυριών, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετο φόρο 22%, ένα ποσό που συμπληρωνόταν πολύ εύκολα.
Παρόλα αυτά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά των χάρτινων αποδείξεων, γεγονός που σχετίζεται από την «ελεύθερη πτώση» που σημειώθηκε στην κατανάλωση.
Στόχος των αποδείξεων είναι ο περιορισμός των «μαύρων» συναλλαγών, καθώς σήμερα ο καταναλωτής δεν έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη για πληρωμές τοις μετρητοίς, αφού αυτές δε «μετράνε».
Επομένως αυτό που σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών είναι οι αποδείξεις να σκανάρονται μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια να αποστέλλονται στο TAXIS.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, σημείωσε ότι το σχέδιο έχει δύο στόχους. Πρώτον, να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητάνε απόδειξη για τις συναλλαγές τους με μετρητά (για να φτάνουν το όριο του 30%) και δεύτερον, να περιοριστεί η «τρύπα» στον ΦΠΑ, που κάθε χρόνο υπολογίζεται σε περίπου επτά δισ. ευρώ.
Ένα έξτρα κίνητρο για τους φορολογούμενους θα είναι η συμμετοχή τους με περισσότερες αποδείξεις στη φορολοταρία, η οποία υποστηρίζεται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι στιγμής. Βεβαια πρόκειται για ένα μέτρο που θα λύσει μόνο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καθώς το πρόβλημα της κατανάλωσης θα λυθεί μόνο με την άρση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Το μέτρο δεν θα ισχύσει αναδρομικά στις πληρωμές του 2020, συνεπώς παραμένει το ερώτημα πώς θα κινηθεί το ΥΠΟΙΚ έτσι ώστε η μείωση της κατανάλωσης λόγω πανδημίας, οδηγήσει στην τσιμπίδα του πρόσθετου φόρου 22%, όσους δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30%. Ένα από τα σενάρια είναι να χαμηλώσει το όριο στο 20% ή στο 10%, ενώ δεν αποκλείεται η πλήρης αναστολή του μέτρου ειδικά για το 2020